Поділитися

Четвертого жовтня 2017 року, “Україна без тортур” організувала одночасні моніторингові візити до п’яти закладів різного підпорядкування у Львівській області.

В рамках реалізації національного превентивного механізму працівниками Департаменту НПМ та громадські монітори Олегом Григор’євим, член правління нашої організації та Маргаритою Тулуп здійснено моніторинговий візит до паліативного відділення Дрогобицької районної лікарні №2, що знаходиться у селі Рихтичі.

Члени моніторингової групи зафіксували порушення прав людини у цій лікарні. У медичного персоналу установи взагалі відсутнє розуміння філософії паліативної допомоги. Деякі пацієнти перебувають у лікарні роками, при тому що у показах до лікування вказана лише дієта.

Занепокоєння моніторів викликало і харчування пацієнтів.  У день візиту на вечерю 17-ти пацієнтам згідно з документами передбачалося 600 грамів  вівсяної крупи, при цьому видано було лише 500 грамів, а це 29 грамів на одну людину. Також під час огляду приміщення харчоблоку монітори попросили працівників кухні відкрити стару духову шафу. При цьому працівники стверджували, що шафа стара і порожня, відкривати її немає сенсу. Проте, під час огляду, там були виявлені відсипані крупи, чай, цукор, борошно, приправи та картопля. Пояснити призначення цих продуктів персонал не зміг.

Після оприлюднення результатів візиту на сайті Омбудсмана ( http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/51017-rz-paliativne-viddilennya-drogobitskoii-rajonnoii-likarni-2-ne-vidpoviday/), “Україна без тортур” вирішила спробувати залучити депутатів-мажоритарників у систему реагування на результати моніторингових візитів НПМ.

Десятого жовтня ми звернулись з Листом до Народного депутата Матківського Б.М (округ №121) від Організації, щодо ситуації, яка склалась у паліативному відділені Дрогобицької лікарні №2.  На нашу думку, важливо доносити об’єктивну інформації про права людини у місцях несвободи особливо до тих, хто здатний та зацікавлений змінити ситуацію.

Вчора, 19 грудня, ми отримали відповіді з приймальні пана Матківського. Міністерство Охорони Здоров’я, на основі нашего звернення до депутата, зобов’язало цим листом вжити заходів щодо недопущення зниження якості надання паліативної допомоги хворим в області.

Так чином, ми розраховуємо на готовність депутатів співпрацювати з громадським сектором, змінювати умови перебування громадян у місцях несвободи та виконувати міжнародні зобов’язання України, щодо імплементації Факультативно протоколу до Конвенції проти катувань.