Поділитися

Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадськими моніторами здійснили візит до Острозької обласної психіатричної лікарні.

Заклад розміщено у будівлях колишньої Острозької тюрми. В день перевірки лікувалось 362 пацієнти, але приміщення розраховано лише на 350 ліжок.  Моніторингова група відзначила достатнє харчування пацієнтів, належний догляд, особливо за ліжковими хворими в закладі.

Виявлено ряд проблемних питань в діяльності лікарні. Приміщення закладу не забезпечують створення позитивного терапевтичного середовища для лікування осіб з психічними розладами. Через недостатнє фінансування в закладі використовуються панцерні ліжка та матраци, які потребують заміни. Пацієнти скаржились моніторам що їм фактично забороняють здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Це підтверджувалося тим, що під час візиту, на прогулянкових майданчиках нікого не було.

У лікарні  відсутній безперешкодний доступ пацієнтів до питної води і також мають місце факти порушення права на приватність: у туалетах та лазні не облаштовано перегородок, ліжка розташовані впритул одне до одного. Крім того, хворі розміщені на двомісних ліжках, які були отримані як благодійна допомога.

“За осатаній рік роботи моніторингових груп НПМ, ми все частіше стикаємось із порушенням права на приватність у місцях несвободи. Прикро те, що керівництво закладів не бачить у цьому порушення прав людини. На мою думку, потрібно активніше працювати з адміністраціями устав і пояснювати, що спати обличчям до обличчя з чужою людиною не є нормальним” – прокоментував Голова організації “Україна без тортур” Олександр Гатіятуллін.
За результатами візиту до Міністерства охорони здоров’я України та Рівненської обласної державної адміністрації буде направлено звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.