Поділитися

Працівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Рівненській області та громадським монітором здійснили повторний візит до Рівненського спеціалізованого будинку дитини.

У закладі, який розраховано на 55 дітей, на час візиту перебувало 47 вихованців. У будинку дитини виховуються діти, які є сиротами, позбавленими батьківського піклування, залишилися без піклування батьків, опинилися в складних життєвих обставинах, а також які мають порушення у психофізичному розвитку, органічне ураження центральної нервової системи та психіки. У закладі функціонує реабілітаційне відділення, в якому надаються послуги не лише вихованцям, а й дітям зі всієї області з інвалідністю.

Керівництвом закладу виконано рекомендації, які були надані за результатами попереднього візиту у квітні 2015 року. Передусім, розпочався процес створення паліативного відділення. Дітям, які потребують паліативної допомоги, така допомога надаватиметься у належних умовах, оскільки відвіданий заклад має потужну матеріально-технічну базу та медичний персонал. Зазначене відділення надаватиме послуги паліативного догляду дітям всієї області.

У будинку дитини перебувають діти раннього віку. У разі встановлення їм статусу дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування, їх влаштовують до сімейних форм виховання. Так, у минулому році 19 дітей було усиновлено, одна дитина – у прийомну сім’ю, а двоє – у сім’ї опікунів.

На жаль, поза сімейними формами залишаються важкохворі діти. Таких дітей після трьох років переводять до дитячих будинків-інтернатів, у яких набагато менше можливостей забезпечити їм належну медичну допомогу.

За результатами моніторингового візиту звіт із зазначенням виявлених проблем та рекомендаціями щодо їх вирішення буде направлено до Міністерства охорони здоров’я України та Рівненської обласної державної адміністрації.