Поділитися

Моніторингова миссія ООН з прав людини в Україні виступила з публічною позицією щодо політичних маніпуляцій навколо посади Омбудсмана України.

“Ряд важливих кадрових призначень очікується під час сесії Парламенту, що розпочалася вчора. Одне з них стосується посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, п’ятирічний строк повноважень якого закінчився 27 квітня 2017 року. Після низки процедурних порушень Парламент готується повернутися до питання обрання нового Уповноваженого.

Ми наголошуємо, що процедура відбору повинна відповідати так званим Паризьким принципам. Це вимагає публічного оголошення вакансії, встановлення єдиних чітких критеріїв оцінки особистих заслуг кандидатів та консультацій з громадськістю. Лист, у якому викладені ці принципи, був надісланий Голові Верховної Ради України, Андрію Парубію, 17 липня 2017 року. Парламент зобов’язаний захищати доброчесність та незалежність інституту Уповноваженого.

Чинна процедура відбору ризикує підірвати суспільну довіру до національної інституції з прав людини. Її варто переглянути та змінити як передумову до обрання нового Уповноваженого. Більше – у доповідях щодо ситуації з правами людини в Україні за посиланнями:
http://www.ohchr.org/Docum…/Countries/…/UAReport19th_UKR.pdf(§169-170)
http://www.ohchr.org/Docum…/Countries/…/UAReport18th_UKR.pdf(§174) “

Громадська організація “Україна без тортур”, як частина функції моделі Омбудсман+ , повністю підтримує заяву Моніторингової міссії ООН. Прозорість і професійність мають стати основними критеріями функіонування праламентсько-презідентської держави Україна.