Поділитися

Громадська організація «Україна без тортур» разом із працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини та представників громадськості відвідала відділення «Хоспіс» та геріатричне відділення Міської клінічної лікарні №3 Вінницької міської ради. Само відділення є новим і відкрито у 2016 році.

Нагадаємо, складовими надання паліативної допомоги є медична, психологічна, соціальна і духовна допомога. Під час моніторингового візиту встановлено, що у Хоспісі приділяється увага лише медичній допомозі, яка, на жаль, надається здебільшого за рахунок родичів. Частину перев’язувальних матеріалів, підгузки та медикаменти, навіть морфін у таблетках для знеболення, пацієнти або їх родичі купують за власні кошти – попри те, що родичі щомісяця вносять на рахунок лікарні благодійні внески.

Санітарні кімнати оснащені поручнями та іншими пристосуваннями для малорухомих пацієнтів. Однак для миття усіх важкохворих, яке санітарки проводять на ліжку, використовують не індивідуальні, а дві загальні миски.

У Хоспісі встановлено відеоспостереження у палатах, згоду на яке у письмовій формі не надавали ні працівники, ні пацієнти. Цим порушено право на приватність людей.  Біля кожного ліжка встановлена кнопка для виклику персоналу, однак жодна з них не працювала, тож пацієнти не мають змоги просити про допомогу за необхідності.

У відділенні немає психолога, який працював би з пацієнтами та їх родичами. У Хоспісі облаштована церква, але тільки православна Московського патріархату. Натомість пацієнти іншого віросповідання не мають можливості на приватне спілкування в окремому приміщенні з представником своєї релігійної конфесії.

У геріатричному відділенні, яке розраховане на 60 осіб, існують проблеми оформлення групи інвалідності, влаштування до стаціонарних установ, довготривалого перебування у лікарні осіб без певного місця проживання.

За результатами візиту акти реагування Уповноваженого з прав людини будуть направлені до Міністерства охорони здоров’я України та до Вінницької міської ради.