Поділитися

За останній рік суттєво збільшилася кількість людей, які вважають Омбудсмана ефективним у відстоюванні прав людини в Україні.  Як повідомив під час прес-конференції регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Анатолій Пазичук, про це заявили 16% мешканців Південного регіону. Це найвищий показник по всій Україні.

«За результатами опитування, що відбулося наприкінці 2017 року, до ТОП-10 найефективніших способів захисту своїх прав потрапила інституція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Порівняно з минулим роком довіра до національної інституції з прав людини збільшилася вдвічі, випередивши суд, поліцію і прокуратуру. А найкращою ілюстрацією довіри до Уповноваженого є звернення до нього 158 тисяч людей у 2017 році, що є рекордною кількістю звернень і майже у 5 разів перевищує їх кількість три роки тому. Це також результат розгалуженої присутності омбудсмана в усіх регіонах України. Адже мережа регіональних офісів Уповноваженого, які часто співпрацюють з неурядовими правозахисними організаціями, робить інституцію більш доступною для звернень громадян за правовою допомогою, зі скаргою або іншими питаннями», – зазначив Анатолій Пазичук.

Результати дослідження зазначають про загальний рівень знань громадянами своїх прав, тенденції у активності щодо їх захисту, оцінку рівня дотримання прав та найважливіші цінності для українців.

Як показало опитування, 78% українців вважають право на життя найважливішим правом людини. Відносно менше про нього згадували на Півдні, куди входить й Одеська область: як важливе його обрали 3/4 опитаних. Друге місце за важливістю в регіоні посіло право на працю (63%), третє та четверте – право на соціальне забезпечення та право на справедливий суд (62% та 61% відповідно).

На думку мешканців Півдня, найефективнішими способами захисту власних прав є звернення до ЗМІ та Європейського суду з прав людини. Ця позиція збігається з думкою решти українців.

Дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні за співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Джерело ombudsman.gov.ua