Поділитися

2 квітня відбулася зустріч з Головою ГО «Україна без тортур», результатом якої стане підписання відповідного меморандуму про співпрацю, спрямовану на вдосконалення реалізації національного превентивного механізму у межах виконання Україною міжнародних зобов’язань відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань.

Головна ідея національного превентивного механізму полягає у здійсненні працівниками Секретаріату Уповноваженого спільно із громадськими моніторами регулярних, незалежних відвідувань будь-якого місця, що перебуває під юрисдикцією та контролем держави, де утримуються чи можуть утримуватися особи, позбавлені волі, за розпорядженням державного органу чи за його вказівкою, або з його відома чи мовчазної згоди. Ці відвідування здійснюються з метою посилення, за необхідності, захисту таких осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Одне із першочергових завдань співпраці – це удосконалення механізму відбору моніторів, їх навчання, залучення до навчання психологів, які будуть виявляти мотивацію людей, які претендують займатися моніторинговою діяльністю.

На зустрічі Уповноваженим було рекомендовано видавати моніторам доручення Уповноваженого на здійснення візитів  спільно із працівниками Департаменту НПМ і регіональними представниками в рамках реалізації факультативного протоколу проти тортур і жорстокого поводження з людьми.

Зараз проводиться набір нової групи  моніторів, на разі  уже є 120 кандидатів на 23 місця.

У подальшому буде відібрано кандидатів, які пройдуть базове навчання протягом 4  робочих днів. Після базового навчання Уповноважений надасть тимчасове доручення для стажировочного візиту, щоб монітор разом із працівниками департаменту НПМ Секретаріату чи регіональним колегою здійснив моніторинговий візит до місць несвободи. За результатами навчання та проведеного візиту буде прийматися рішення – чи рекомендувати Уповноваженому щодо доцільності залучення такої особи до співпраці на постійній основі.

Одночасно Уповноваженим Людмилою Денісовою було запропоновано ідею створення мобільних офісів, що надасть можливість терміново виявляти та своєчасно реагувати на порушення прав людини в місцях несвободи.