Поділитися

“Україна без тортур” звернулась до Голови Київської обласної державної адміністрації, а саме до спостережної комісії, щодо висновків моніторингових візитів до Бучанської колонії №85. Один із них відбувся у грудні 2017 року, а повторний у квітні 2018 року.

Це було друге звернення, перше ми направили ще у січні.

Під час двох візитів було виявлено низку порушень житлових норм ув’язнених, зокрема в туалетних кімнатах –  антисанітарія, наявність пацюків у жилих приміщеннях, припливно-витяжна вентиляція не відповідає нормам.

Усупереч вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України із працевлаштованими засудженими не укладаються строкові трудові договори. Ув’язнені скаржилися на відсутність проведення з ними правороз’яснювальної роботи та непоінформованість про розмір нарахованої їм заробітної плати.

Усі зауваження ми виклали в листах. Після активного спілкування, спостережна комісія Київської обласної державної адміністрації запросила  “Україна без тортур” долучитись до інспекції Бучанської колонії №85.

27 квітня представниця громадської організації «Україна без тортур» Людмила Проценко,  в складі спостережної комісії Київської обласної державної адміністрації, а саме: заступника директора департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації  Мацько Сергія Вікторовича, голови  правління міжнародної громадської організації „Міжнародне товариство прав людини – Українська секція” Сухорукова Андрія  та голови правління громадської  організації „Фонд Крімінон-Надія” Некрасової Надії, відвідали заклад.

 

Під час проведення інтерв’ю з засудженими, огляду території, локальних відділень, медичного блоку та промислової зони було виявила низку порушень координатором організації у Черкаській області Людмила Проценко :

  • На території  всіх, без виключень, виробничих приміщеннях була відсутня аптечка для надання невідкладної медичної допомоги. В той же час на кожному окремому виробництві абсолютно відсутнє забезпечення безпечних умов праці. Люди які працюють на промзоні були одягнені у власний одяг, який не відповідає нормам безпеки. Єдине, що надавалось для проведення робіт, це робочі рукавиці.
  • На наше питання чи отримують засуджені за шкідливість додаткове покращене харчування люди лише розсміялись, тому як їм і грошей на руки за таку тяжку працю дають не більше 300 грн на руки за повний робочий місяць. А це зварювальні та фарбувальні роботи та інший тяжкий та шкідливий труд.
  • Робочий день може бути не нормованим, якщо є замовлення, то працюють з ранку до ночі. Засуджені ніколи не бачили розрахунків по зарплаті, їм просто доводять до відома що після вирахувань на утримання у них залишилась певна сума коштів, а це від 18 грн на мочалках  до 600 грн в ливарному цеху. Нам не показали жодного трудового договору, відповідно до яких люди повинні працювати на виробництві.
  • Однією з причин не укладання договорів називали відсутність паспортів у людей. В то й же час представники адміністрації погоджуються, що це їх відповідальність допомогти засудженим поновити документи, задля цього навіть закупили минулого року фотоапарат за 15 тис. грн.За 2017 рік не було відновлено жодного документа.
  • В лікарні антисанітарні умови.
  • На ліжках частково була відсутня постільна білизна. На тих ліжках де білизна була, засуджені сказали що то їх особиста.
  • До нас також звернувся з скаргою засуджений, який отримує пенсію по інвалідності, але в нього вираховують на його утримання в закладі щомісяця 600 грн.
  • В локальному відділенні, де знаходяться люди що мають  в анамнезі інфекційні захворювання значне перенаселення, там знаходилось більше 60 людей. Приміщення не провітрюється, щоб хоч якось відокремити та утеплити своє ліжко-місце люди завішали все приміщення одіялами.

Усі зауваження представниці “Україна без тортур” будуть додані до висновків комісії. Ми і надалі будемо слідкувати за ситуацією у Бучанськів виправній колонії №85.