Поділитися

В установах виконання покарань стартував проект   безоплатної правової допомоги для засуджених та працівників ДКВС України «Справедливість та правовий захист».

«Левова частка осіб, які відбувають покарання в наших установах, не знають своїх прав, а їх незнання веде до порушення. Безумовно, свої права потрібно відстоювати і захищати відповідно до українського законодавства. Сьогодні активно працює система безоплатної правової допомоги, і ми будемо її розвивати й для засуджених», – заявив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

Презентація  ініціативи відбулася в Бучанській виправній колонії №85, де особи, які відбувають покарання, вперше отримали правову допомогу від правозахисників в рамках нового проекту.

«Сьогодні ми пропонуємо новий формат спілкування – створення Ради з прав людини в Бучанській колонії. До неї входитимуть і співробітники, і засуджені, які зможуть обговорювати будь-які питання, що виникають в колонії. Зокрема, й суперечливі, і їх потрібно обговорювати в присутності представників прокурори. Тобто, всі питання можна вирішувати на місці, і не потрібно писати скаргу в інстанції. Це значно прискорить процес пошуку компромісу».

На першому етапі проекту братимуть участь п’ять адвокатів, які надаватимуть безоплатні усні та письмові консультації з найбільш актуальних питань, що турбують засуджених та працівників установи. До кінця червня 2018 року проект  охопить всі установи виконання покарань Київської області.

Починаючи з липня, безоплатні послуги правозахисники надаватимуть в межах Центрального міжрегіонального управління (Житомирська, Черкаська і Чернігівська області). У серпні проект охопить Західне міжрегіональне управління (Львівська, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська та Тернопільська області), у вересні Південне міжрегіональне управління (Одеська, Кіровоградська, Миколаївська та Херсонська області), у жовтні Південно – Східне міжрегіональне управління (Дніпровська, Донецька та Запорізька області), у листопаді Північно – Східне міжрегіональне управління (Харківська, Луганська, Полтавська та Сумська області), у грудні Центрально – Західне міжрегіональне управління (Вінницька, Хмельницька та Чернівецька області).

До кінця року планується в усіх колоніях України одночасно 18-го числа кожного місяця заслуховувати засуджених осіб й працівників виправної колонії адвокатами та правозахисниками.