Поділитися

Європейський комітет із запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (CPT) оголосив про свою періодичну програму візитів у 2019 році. Комітет має намір вивчити режим осіб позбавлених волі у таких країнах: Вірменія, Боснія і Герцеговина, Данія, Франція, Греція, Ісландія, Ірландія, Републіка Македонія.

CPT також організовує спеціальні візити в 2019 році, коли Комітет вважатиме це за необхідность. У минулому Комітет з питань протидії катуванням Ради Європи провів 10 періодичних візитів на рік. З 2018 р. Комітет скоротив кількість періодичних візитів до восьми, за для збільшиння спроможність проводити спеціальні візити.

Комітет з питань протидії катуванням організовує візити до місць позбавлення волі в 47 країнах-членах Ради Європи, щоб оцінити поводження із затриманими. Візити відбуваються до: колоній, центрів ув’язнення неповнолітніх, відділень поліції, центри утримання затриманих-іммігрантів, психіатричні лікарні, будинки соціальної допомоги тощо.

Делегати Комітету мають необмежений доступ до місць позбавлення волі, а також право без обмежень переміщатися в таких місцях. Вони проводять інтерв’ю із затриманими, а також можуть контактувати з будь-яким іншим, хто може надати відповідну інформацію. Після кожного відвідування СРТ надсилає  державі конфіденційну доповідь, що містить свої висновки та рекомендації. Це є основою для діалогу між СРТ та національними органами влади, з метою посилення захисту затриманих осіб від жорстокого поводження.