Поділитися

Вчора, 26 червня світ відзначає Міжнародний день в підтримку жертв катувань. Саме тому “Україна без тортур” провела акцію солідарності не лише в Києві, а й врегіонах.

Так, представниками відокремленого підрозділу в Полтавській області було проведено семінар. Захід відбувся на базі Крюківської виправної колонії № 29, де найбільшу зацікавленість викликали приклади жорстокого поводження в установах для дітей та літніх людей, ситуація в психіатричних лікарнях та інтернатних установах.

Семінар в Полтаві

У Кривому Розі, координатор підрозділу Олександр Лі організувал прес-конференцію для ЗМІ та громади. “Катування є злочином у відповідності до принципів міжнародного права. У всіх відповідних документах тортури суворо забороняються і не можуть бути виправдані ні за яких обставин. І ніякі виключні обставини, якими б вони не були, чи то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність або будь-який інший надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур. Наказ вищого начальника або державної влади не може служити виправданням катувань” – прокоментував Олександр.

За двадцять кілометрів до лінії вогню, у Маріуполі, так само відбулась зустріч  в підтримку жертв катувань. “Мета була звернути уваги суспільства, що нажаль тортури нікуди не зникли і люди досі потерпають від них. Станом на 2018 рік в Україні функціонує 4738 місць несвободи, де знаходиться більше 1 мільону українців. Жорстоке поводження, тортури та неприйнятні умови для цих людей стали нормою. Саме тому ми говорили про тортури, щоб голоси постраждалих були почуті суспільством” – прокоментувала Юлія Башкірова.

Юлія Башкіров на зустрічі 

За ініціативи Людмила Проценко, регіонального представника Україна без тортур відбувся відео-лекторій в комітеті самоорганізації населення «Митниця» за участі голів ОСББ та активних мешканців міста, приурочений до Міжнародного дня на підтримку жертв катувань. Після перегляду тематичного відео, була проведена дискусія щодо можливості застосування тортур та жорстокого поводження в суспільстві. Також, Людмила Проценко організувала круглий стіл у прес-центрі Нова Доба, де обговорили складну тему, щодо реалізації національної стратегії у сфері прав людини, співпрацю громадськості та національного механізму у форматі “Омбудсман+”, про вжиття превентивних заходів задля запобігання трагедій, про відвідування різних закладів та установ з метою фіксації порушень прав людини та існуючі в цьому напрямку проблеми.

Людмила Проценко крайня зправа