Поділитися

19 квітня, у рамках реалізації Національного превентивного механізму, новопризначена Уповноважена з прав людини Людмила Денісова, ознайомилась з умовами проживання підопічних установи Святошинського психоневрологічного інтернату (м.Київ). Це був її перший моніторинговий візит.

Вона побувала у корпусах інтернату, поспілкувалася із підопічними та персоналом, відвідала медичний блок та творчі майстерні.

В установі навіть не йдеться про затишну атмосферу, яка б сприяла реабілітації чи хоча б збереженню того здоров’я та психоемоційного стану, з яким вони потрапляють в інтернат. Вони повністю ізольовані від громади, замкнені в установі, будь-які їхні дії відбуваються лише з дозволу та під тотальним контролем персоналу. Навіть опікун вирішує, з ким може спілкуватися його підопічна. Немає й вільного доступу до питної води та свіжого повітря. Відсутня індивідуалізація людини – від одягу, старого і «полатаного» до уніфікованих зачісок. Жінки в будь-яку пору року ходять в панчохах, які не тримаються на стегнах.

Після цього візиту ми звернулись до народного депутата Ар’єва Володимира, з мажоритарного округу №218, де знаходиться даний інтернат.

Лише в липні ми отримали відповідь, але від Департаменту соціальної політики КМДА. Вони провели перевірку діяльності інтернату за зверненням народного депутата, де не виявили порушень.

Сподіваємось на контроль з боку офісу Омбудсмана над виконанням рекомендацій в даній установі.