Поділитися

Установа функціонує з 1947 року, є чоловічою колонією середнього рівня безпеки. Розрахована на 1150 людей, на час візиту в ній перебувало 794 особи, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

Насамперед, виявлено порушення в організації медичного обслуговування. В’язням потрібна негайна стоматологічна допомога. Програмою антиретровірусної терапії не охоплено 8 осіб. Жодного дослідження щодо стану їх здоров’я з подальшою корекцією лікування, впродовж поточного року, не проводилося. Не вистачає гіпотензивних та серцево-судинних ліків. Хворі на бронхіальну астму взагалі не забезпечені життєво необхідними препаратами, зокрема сальбутамололом. Порушено право на конфіденційність – медичні картки знаходяться у вільному доступі. У колонії виявлено особу з ознаками психічних розладів, в інтересах якої не вживають заходів реагування.

Фото “Українська правда”

Ув’язнені не мають доступу до питної води: ємності відсутні, вода з крану – жовтого кольору та має неприємний смак. Камери переповнені, з низькою стелею та без примусової вентиляції. Ліжка розташовані впритул по два, постільна білизна брудна. Санвузол, душова та лазня потребують замінити сантехнічного обладнання. У лазні порушено право на приватність.

Фото “Українська правда”

Разом з тим, моніторингова група відзначила, що керівництво установи вживає заходів для покращення умов утримання засуджених. Зокрема, тривають ремонтні роботи приміщень ДІЗО і ПКТ. Скарг засуджених на застосування фізичного насильства з боку персоналу не надходило.

Нагадаємо, що у лютому 2017 року начальника цієї колонії  звильнили, після раптової перевірки заступника міністра Дениса Чернишова.

За результатами візиту будуть направлені рекомендації керівництву Міністерства юстиції України.