Поділитися

Відбувся моніторинговий візит до спеціального приміщення відділу прикордонної служби «Одеса-Аеропорт».

Прикордонники надали доступ моніторинговій групі до спецприміщення для затриманих, яке розташоване у адмінбудинку старого терміналу аеропорту. Приміщення знаходиться на третьому поверсі, проте ліфта у будівлі немає. Прикордонники не змогли пояснити як туди можуть потрапити затримані особи  з інвалідністю.

Крім того, кімната для затриманих розрахована на дві особи. У випадку затримання кількох осіб різної статі, прикордонники вимушені вивозити затриманих до іншого спецприміщення в місто Чорноморськ.

У кімнаті для затриманих взагалі відсутні туалет та рукомийник. Санвузол знаходиться в іншому місці, тому чергові мають виводити затриманих.

Моніторингова група виявила санітарний журнал, в якому кожного тижня начальниками, або вартовими офіцерами фіксується перевірка санітарно-технічного стану спеціального приміщення. Проте, в ньому не фіксується дата та час проведення дезінфекції та кварцювання.

Більше того, було виявлено невідповідності у журналі обліку роботи спецприміщення. З часу заведення журналу, тобто з 2 липня цього року, у журналі зареєстрована лише одна особа, яку затримали 18 серпня.

Але за відкритою інформацією зі ЗМІ та офіційного сайту ДПСУ, після цього періоду прикордонниками було затримано ще кілька осіб – 31 серпня, 3 та 12 вересня. Ці затримання не були вказані у журналі

Докладний звіт за результатами перевірки та рекомендаціями буде спрямовано до Державної Прикордонної Служби України та Одеської обласної державної адміністрації.