Поділитися

Регіональний координатор Омбудсмена в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук разом із  монітором НПМ відвідали ізолятор тимчасового тримання (ІТТ) №3 ГУНП у місті Калуш, Івано-Франківська область.

Монітори зазначили, що ІТТ розміщено на 1 поверсі п’яти поверхової будівлі Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області. Загальна кількість камер – 4 , місткість – 8 осіб.

На момент здійснення візиту в ізоляторі утримувалося дві особи. Моніторингова група поспілкувалися з кожним із них. Утримувані не скаржилися на умови чи неналежне ставлення з боку працівників закладу.

Моніторингова група зазначила, що умови утримання осіб в ізоляторі не відповідають встановленим нормам. У камерах неналежне штучне та природне освітлення, застаріла і недостатньо ефективна штучна вентиляція. Також там відсутнє гаряче водопостачання, клозети санвузлів не обладнані змивними кранами. Карцер не відповідає нормам. В ізоляторі не забезпечується право на приватність.

Крім того було встановлено, що кабінет для слідчих та адвокатів не відповідає  вимогам, затвердженим МВС України. В ізоляторі відсутня кімната обшуку.  Під час візиту було зафіксувано, що утримувані особи не мають можливості дивитись телевізор та слухати радіо, та отримувати суспільно важливу інформацію.

Також монітори виявили, що в закладі відсутня система сигналізації, яка дає змогу ув’язненим негайно встановлювати контакт із постовим.

В ізоляторі немає матеріалів санітарно-мікробіологічного дослідження якості питної води в установі. Таким чином, неможливо зробити висновок чи може вода, що постачається до камер, використовуватися в якості питної.