Поділитися

25 жовтня на базі філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області було проведено захід у форматі дискусійного клубу на тему: «Коли і ким катування виправдовуються?».

Захід підготували Керівник відокремленого підрозділу у Херсонській області – Валерій Грець, та сектретар підрозділу, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області – Оксана Тропіна.

Під час проведення інформаційної сесії учасники обговорили ст. 3 “Європейської конвенції з прав людини”, що стосується викорінення катування та іншого жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, видів поводження та покарань, які заборонені та є серйозними порушеннями прав людини в Україні, спрямованої на впровадження демократичних змін в суспільстві. Стаття 3 Конвенції «Заборона катування» є абсолютною імперативною нормою, ніяких відступів, винятків від положень цієї статті не може бути.

Під час дискусії на задану тему присутні говорили про недопущення катувань, можливі методи та прийоми викорінення цього ганебного явища, моделювали ситуації та обсудили можливі варіанти їх вирішення. Особлива увага була приділена викоріненню тортур у місцях несвободи.Як підсумок проведення дискусійного клубу, хочеться процитувати одного з учасників заходу:


“Без зайвих слів. Ніколи і ніким катування виправданими бути не можуть! Права людини – понад усе!”

Дякуємо за сприяння у проведенні заходу керівнику філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області Оксані Кузьмич.

Захід проходив за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.