Поділитися

Співробітником Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з громадським монітором здійснено візит до ДУ «Чортківська установа виконання покарань (№ 26)» в Тернопільській області.

Перевірка виявила низку порушень вимог національного законодавства та встановила факти недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження із в’язнями.

Так, під час ознайомлення з умовами тримання ув’язнених та засуджених було виявлено, що приміщення (так звані бокси) збірного відділення потребують ремонту. Призначення таких кімнат – це попереднє розміщення осіб, які прибули до установи. В цих боксах відсутні санвузли, а в деяких і вікна, що унеможливлює доступ туди свіжого повітря.

Майже всі камери знаходяться у занедбаному стані, потребують ремонту, в них недостатньо природнього і штучного освітлення, відсутні бачки з питною водою. У багатьох камерах не дотримано норму площі на одну взяту під варту особу. Через це ліжка в них розташовані в притул одне до одного. Це є порушенням права ув’язнених осіб на приватність.

Адміністрація установи не забезпечила належних умов праці засудженим до довічного позбавлення волі. Зокрема, в секторі максимального рівня безпеки відсутні спеціально обладнані робочі камери. Через це такі особи працюють у своїх камерах. Ще одним порушенням є той факт, що із засудженими не укладаються строкові трудові договори. Це суперечить вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України.

Моніторинговий візит виявив в установі грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Так, медична частина не укомплектована лікарем-терапевтом та медичним персоналом, не працює флюорографічне обладнання. Крім того, взагалі не передбачені такі посади як рентгенолог, фтизіатр, нарколог та інфекціоніст.

У збірному відділені відсутній кабінет медичного працівника. Через це медичний працівник оглядає новоприбулих ув’язнених у приміщенні, призначеному для проведення обшуку, в присутності адміністрації.

Камери-палати жодним чином не пристосовані для тримання хворих ув’язнених. Вони знаходяться у занедбаному стані, потребують негайного поточного ремонту. В палатах не дотримано норму площі на одного хворого, їх обладнано двоярусними ліжками, не проводиться кварцування. Було помічено, що в палатах утримують звичайних ув’язнених, яким не потрібна медична допомога.

Все зазначене вище значно ускладнює належне надання медичної допомоги ув’язненим. Подібні умови можна віднести до катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

За результатами візиту Уповноваженим буде направлено звіт до Міністерства юстиції України із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).