Поділитися

У рамках діяльності національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадським монітором відвідали Ізмаїльський слідчий ізолятор та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Моніторингова група виявила, що через надмірну заґратованість вікон в камерах наявна задуха та підвищена вологість, а також не встановлено бачків із питною водою. Також у деяких камерах не дотримуються нормативи жилої площі. Електромережі в установі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

Під час відвідування харчоблоку установи було виявлено в’язнів, які не мають санітарних книжок, в цих приміщеннях був відсутній дезрозчин.

В ході візиту було оглянуто медичну частину № 22 філії «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Одеській області.

З трьох палат стаціонарного відділення в’язнів приймають лише в одну. В двох інших відбувається довготривалий ремонт. Це в свою чергу унеможливлює отримання якісного стаціонарного лікування.

В лікувальній практиці установа керується затвердженими лікувальними протоколами міністерства охорони здоров’я України. Але з серпня 2018 року, медична частина ізолятора реформована в окрему структуру, однак на її баланс не були передані приміщення, устаткування, аптека, не вирішене питання з отриманням ліцензії на медичну практику, не затвердженні необхідні для нормального функціонування медичного закладу документи. Це, в свою чергу, погіршує можливість в повному об’ємі отримувати медичну допомогу в’язням.

Моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).