Поділитися

27 листопада 2018 року відбувся візит до державної установи «Черкаська виправна колонія (№ 62)», членами спостережної комісії Черкаської міської ради Сорокіним Олексієм  та ї  Вічканьом Віктором.

В ході моніторингового візиту була відвідана медична частина  установи «Черкаська виправна колонія (№62)». Було зібрано інформацію про загальний стан медичної частини, її комплектація медичним персоналом, умови лікарських кімнат, стаціонару та їх матеріально технічне забезпечення.

Начальник медичної частини надав членам моніторингової групи інформацію та підтверджуючі документи, стосовно порядку проведення медичного обстеження, огляду новоприбулих до установи та умов, в яких відбувається огляд.

Україна без тортур

На момент візиту комплектація штату медичної частини, згідно штатного розкладу, склала 82% від запланованого. В штаті установи  відсутні такі профільні  фахівці як інфекціоніст та фтизіатр, що ускладнює діагностику та лікування  ВІЛ – інфекції та туберкульозу серед засуджених в даній установі. Також відсутній молодший медичний персонал, що призводить до виводу що прибиранням та підтриманням санітарно гігієнічних умов в медичній частині  займаються особи з числа засуджених.

Також,  були вивчені механізми фіксації тілесних ушкоджень у осіб, які прибули до УВП,  процедура прийому – передачі та умови зберігання  лікарських препаратів від родичів засудженим  даної установи.Під час моніторингового візиту  розглянули умови  надання медичної допомоги з питань ВІЛ – інфекції, вірусних гепатитів В, С, туберкульозу та можливості отримання допомоги наркозалежним особам.

На жаль, тестування на вірусні гепатити В і С не ведеться, у зв’язку із відсутністю тестів. Облік осіб із підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту В і С проводиться, але лікування не надається.

Окрему увагу було надано ознайомленню із  медичною документацією щодо проходження  профілактичних оглядів засудженими, фіксації тілесних ушкоджень, періодичної діагностики пов’язаної з захворюванням на ВІЛ – інфекцію. Також, було оглянуто кабінети прийому лікарів, палати стаціонару та палати інфекційного ізолятору на предмет наявності обладнання та устаткування , а також на санітарно – гігієнічні умови в даних приміщеннях.

Члени моніторингової місії поспілкувалися  з засудженими, які перебували в стаціонарі та прийшли на прийом на предмет скарг щодо надання медичної допомоги та її якості.  Засуджені  висловлювали побажання щодо можливості  отримання послуги щодо діагностики та лікування  вірусних гепатитів в установі, також були  виказані побажання  щодо поліпшення якості харчування.

Моніторинговий візит здійснено представниками БО «Вільна Зона» при підтримки ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).