Поділитися

Під час візиту до П’ятихатської виправної колонії, співробітником Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості були виявлені порушення прав засуджених.

Учасники візиту конфіденційно поспілкувалися із засудженими, безперешкодно відвідали штрафні, житлові, виробничі та інші приміщення установи.

Адміністрацією установи постійно вживаються заходи щодо приведення умов тримання осіб у відповідність до встановлених вимог. Однак під час візиту монітори виявили порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

Так, камери штрафних приміщень установи, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, не обладнані бачками з питною водою. Вентиляція камер здійснюється через вікна, які відкриваються ззовні працівниками установи, через що утримувані в них засуджені не мають вільного доступу до свіжого повітря.

В установі відсутні курси професійного навчання засуджених, які не мають робітничої професії, що є порушенням вимог  кримінально-виконавчого законодавства України.

Під час візиту монітори відзначили, що не вирішеним залишається питання укомплектування медичної частини лікарями, так вакантними в медичній частині є посади лікарів: стоматолога, рентгенолога, фтизіатра, інфекціоніста та середнього медичного персоналу (фельдшерів). Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їх стану здоров’я, відповідно до вимог законодавства.

За результатами моніторингу буде направлено звіт до Міністерства юстиції України із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).