Поділитися

23 листопада 2018 року, у місті Полтава відбувся моніторинговий візит до  медичної частини №23  філії Центру охорони здоров’я ДКВС України, що діє на території державної установи “Полтавська установа виконання покарань № 23”, з метою перевірки стану дотримання права на охорону здоров’я та надання медичної допомоги засудженим в цій установі.

Візит віздбувся в рамбках мандату спостережної комісії при виконавчому комітету Київського районну у місті Полтаві. На дату здійснення візиту в установі перебувало  585 засуджених.

Під час відвідування медичної частини були оглянуті лікарські кабінети, ізолятори, перевірено стан роботи в напрямку профілактики та лікування соціально-небезпечних захворювань, таких як ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити. Стаціонар розрахований на 37 койко-місць. На дату візиту в стаціонарі було 24 осіб, включаючи днювального. Є інфекційний ізолятор, розрахований на 2 пацієнтів.

З працюючого обладнання, яке перебуває на балансі державної установи «Полтавська УВП (№23)», є цифровий рентгенографічний апарат та ЕКГ-апарат.

Основними причинами смертності є серцево-судинні захворювання. Від ВІЛ-інфекції  та від туберкульозу  летальних випадків не було зафіксовано. Для діагностики туберкульозу використовуються можливості власної клініко-діагностичної лабораторії та лабораторії Комунального закладу «Полтавський обласний протитуберкульозний диспансер». За медичними показаннями для діагностики аналізи засуджених вивозять до вищезгаданої установи.

Флюорографічне обстеження здійснюється 2 рази на рік за допомогою штатного рентгенологічного апарату. З початку року виявлено лише одну особу хвору на активний туберкульоз. На дату візиту 11 засуджених перебували на лікуванні туберкульозу в окремому ізоляторі медичної частини №23.

Моніторинговий візит показав наявність в установі деяких проблем, а саме – недостатня кількість препаратів для надання першої невідкладної допомоги особам, що перебувають в установі. Повностю відсутнє надання медичної допомоги з питань вірусних гепатитів В, С. Саме через цей факт, члени спостережної комісії отримали велику кількість скарг від засуджених.

Загалом в медичній частині організовано процес ведення відповідної документації та журналів особливо щодо тестування на ВІЛ.В установі є працівник відповідальний за надання медичної допомоги, пов’язаної з ВІЛ-інфекцією та лікар-інфекціоніст. В коридорі амбулаторії маються інформаційні стенди та плакати щодо підвищення знань з профілактики, лікування, ВІЛ/СНІД. Налагоджена системна робота між медичною частиною та Комунальним закладом «Полтавський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом». Центр проводить аналізи, пов’язані з ВІЛ, а також біохімічний аналіз крові.

В установі ведеться журнал фіксації тілесних ушкоджень. Інформація про тілесні ушкодження фіксуються у медичних картках засуджених. В середньому виявляється один засуджений на місяць.

Моніторинговий візит здійснено представниками БО «Вільна Зона» за підтримки ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).