Поділитися

В рамках діяльності національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадським монітором здійснили плановий моніторинговий візит до Харківської установи виконання покарань № 27.

Монітори зафіксували, що попри обмежене фінансування, в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте мають місце грубі порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Так, в ході відвідування приміщень збірного відділення Харківської установи виконання покарань № 27 моніторингова група виявила, що в цих камерах відсутні столи, бачки із питною кип’яченою водою, наявна антисанітарія, підвищена вологість, задуха та пліснява на стінах.

Також кілька відвіданих камер збірного відділення взагалі були без вікон – нагадують вони кам’яні мішки, перебування в яких можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання. Працівники установи заперечували перебування в них осіб, однак моніторами були виявлені ознаки нещодавнього перебування в’язнів.

В транзитних камерах всупереч вимогам національного законодавства та міжнародних стандартів розміщуються більше осіб, аніж за встановленою нормою площі на одного в’язня.

Виявлені моніторинговою групою матраци не придатні для подальшого використання та потребують заміни.

Під час відвідування першого режимного корпусу було виявлено бокси, які мають вигляд «бетонних стаканів». Площа цих боксів не перевищує 1 кв. м. Факт перебування в такому приміщенні можна констатувати як тортури. Адміністрація установи не змогла пояснити підстави їх використання та функціональне призначення.

Їжа до окремих об’єктів установи доставляється у брудних та іржавих ємностях, що впливає на її якість.

В ході відвідування карцерів цього корпусу було виявлено, що камери не відповідають встановленим нормам для розміщення хоча б однієї особи. Вказані приміщення мають двоярусні ліжка, в них неможливо усамітнитися, оскільки санвузол належним чином не облаштований дверцятами, відсутній змивний бачок, а також бачок для питної води, наявний стійкий запах фекалій.

Моніторингова група намагалася оглянути виробничі приміщення в установі, однак працівниками установи було надано неправдиву інформацію стосовно залучення в’язнів до праці. Вказане може свідчити про зловживання адміністрацією установи службовими повноваженнями у цій сфері.

Моніторингова група окремо звернула увагу на неналежні умови праці працівників установи. Деякі корпуси мають незадовільний санітарно-технічний стан, підлога провалюється, а також отримано численні скарги стосовно неналежних умов праці на даних об’єктах.

Електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я як в’язнів, так і персоналу.

В ході відвідування медичної частини установи виявлено лікарські засоби, які перебували в лабораторії медичної частини, мають вичерпані строки придатності, що унеможливлює їх застосування для хворих.

В установі мають місце грубі порушення зберігання та використання медичних препаратів. Так, у більшості перевірених аптечкок знаходилась велика кількість непридатних для використання медичних препаратів, термін яких сплив ще рік тому назад. Упакування ліків мають ознаки умисного знищення маркувань про терміни придатності. Вказаний факт свідчить про безвідповідальність та перевищення посадовими особами своїх обов’язків.

Також виявлені значні порушення організації медичного нагляду за ВІЛ-інфікованими, зокрема, не ведуться журнали видачі ліків особам, що приймають антиретровірусну терапію(АРТ). Не забезпечено двохмісячний запас ліками АРТ. А при звільненні осіб, що приймали АРТ на території СІЗО, препарати не видаються;

Медичні картки ВІЛ-інфікованих осіб на момент моніторингового візиту зберігалися у зачиненому кабінеті лікаря-психіатра на робочому столі, а не в металевому сейфі. Частина карток осіб, які отримують АРТ, знаходилася в невідомому місці. Після повідомлення лікарю, що частини карток не вистачає, той почав власноруч перевіряти кількість карток, та визначивши їх нестачу, розпочав пошуки. Невистачаючі картки були надані згодом. Також були відсутні контрольні картки диспансерного нагляду за ВІЛ-інфікованими особами, їх було заведено лікарем в момент моніторингового візиту.

Моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).