Поділитися

7 листопада 2018 року, працівник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадським монітором здійснили візит до Івано-Франківської установи виконання покарань (УВП) № 12.

 в установі були встановлені грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, медична частина № 12 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» не укомплектована терапевтом, психіатром, лікарем – інфекціоністом та середнім медичним персоналом.

Представники моніторингової групи зафіксували, що на день візиту ліки в медичній частині були відсутні. Працівники медичної частини повідомили, що не мають можливості використовувати медичні препарати та засоби медичного призначення, які були закуплені за бюджетні кошти у «дореформений» період. Ці ліки знаходяться в опечатаних сховищах та вже тривалий час не приймаються на баланс філій ЦОЗ ДКВС. Як наслідок, ув’язнені не можуть отримати необхідних ліків, а терміни зберігання невикористаних медичних препаратів спливають.

Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав ув’язнених та засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їх стану здоров’я. Саме через ці факти, ГО “Україна без тортур” звернулась до спостережної комісії виконавчого комітету при Івано-Франківській міській раді.

17 грудня Організація отримала відповідь.

Відповідь, яку отримала Організація

Станом на 13 грудня 2018 року, медичні препарати не передані з балансу Івано-Франківської установи виконання покарань №12 на баланс філії державної установи “Центр охорони здоров’я ДКВС України

ГО “Україна без тортур” і надалі тримає на контролі питання з дотриманням права на здоров’є.