Поділитися

В рамках всеукраїнського  тижня права у Миколаєві відбувся круглий стіл організований представниками ГО “Україна без тортур”, представником УЗПЛ Національної поліції України у Миколаївській області – Сеньовим Олександром, директором Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області – Гнатуші Наталії, заступника- Євгеній Мороховець, начальника відділу Другого Миколаївського місцевого центру з надання БВПД- Вадім Жепало за участю моніторів національного превентивного механізму, громадських активістів, представників Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

 

Темою зустрічі стало забезпечення прав людини в місцях несвободи. Представники НУО та виконавчої влади спілкувались про забезпечення прав людини в місцях несвободи.

Як зазначила представниця  “Україна без тортур” Світлана Пашкевич, однією з актуальних проблем українського суспільства є дотримання прав людини в місцях несвободи, оскільки, місця ув’язнення та відбування покарання є найбільш уразливими з точки зору дотримання прав людини і саме тут існує найбільша вірогідність їх порушення. Людям важко себе захистити в таких місцях, зокрема й тому, що вони дуже мало знають про свої права, а адміністрація не вважає за потрібне їх інформувати. Світлана Пашкевич розповіла , що задля недопущення порушення прав людини у місцях несвободи в Україні діє механізм, який здатен здійснювати регулярний моніторинг усіх місць несвободи без попередження – НПМ (Національний превентивний механізм) створений на виконання вимог Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, а головним стандартом належного поводження в місцях несвободи є абсолютна заборона катувань, що є імперативною нормою міжнародного права.

Представник УЗПЛ в Миколаївській області Сеньов Олександр зазначив, що саме діяльність Управління забезпечення прав людини Національної поліції України безпосередньо забезпечує дієвий контроль за дотриманням законності під час перебування осіб у місцях несвободи та здійснює забезпечення охорони прав і свобод людей під час виконання покладених на поліцію завдань. Наталя Гнатуша розповіла про надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим, можливість їх звернення до установ системи БПД та дотримання права засуджених осіб на безоплатну правову допомогу, а також нагадала, що у 2018 року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль для недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема й права на безоплатну правову допомогу.

Одним із напрямів співпраці, що визначені в Меморандумі, є залучення працівників системи безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.