Поділитися

1 лютого, в Києві відбувся шостий форум національного превентивного механізму, на який з’їхалися монітори НПМ зі всієї України.

Від імені Уповноваженого ВРУ з прав людини Людмили Денісової до учасників форуму з вітальним словом звернулася керівник Секретаріату Уповноваженого Людмила Левшун.

Олександр Гатіятуллін

З вітальним словом до учасників звернувся керівник організації “Україна без тортур” Олександр Гатіятуллін. Він відмітив важливість щорічних зустрічей моніторів та кристалізацію професійності спільноти.

Також, привітати спільноту НПМ на Форум прийшли представники міжнародних донорів, а саме: директор програми «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» Роман Романов, керівниця проекту Рада Європи Вікторія Гальперіна, координаторка проекту програми розвитку ООН в Україні Світлана Колишко.

Роман Романов
Вікторія Гальперіна
Світлана Колишко

У свою чергу, представник Департаменту реалізації НПМ Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Олена Темченко поінформувала, що минулого року було здійснено 375 моніторингових візитів і охоплені всі види місць несвободи:

Олена Темченко

«375 – візитів за рік! Тобто, візити НПМ відбувалися більше, ніж щодня. Але це дуже мало, щоб відвідати всі місця несвободи. Сподіваємося, що цього року діяльність НПМ призведе до більш системних змін в місцях несвободи».

Під час форуму було вручено нові доручення на право здійснення моніторингових візитів до місць несвободи для громадських моніторів НПМ.

Громадська організація “Україна без тортур” висловлює подяку МФ “Відродження” за фінансову підтримку заходу.