Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму співробітник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області здійснили плановий моніторинговий візит до Державної установи «Копичинська виправна колонія (№ 112)» на Тернопільщині.

Незважаючи на обмежене фінансування в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Під час візиту моніторами зафіксовано надмірну заґратованість вікон, у камерах дисциплінарного ізолятора постійно увімкнене штучне освітлення.

Прогулянкові дворики штрафних приміщень не обладнані водостоками, навіси для захисту від атмосферних опадів перекривають недостатню для цих потреб площу.

Рівень організації медико-санітарного забезпечення в установі є низьким. Маніпуляційний кабінет перебуває в антисанітарному стані, а лікарські засоби з простроченим терміном придатності.

До учасників моніторингової групи надходили непоодинокі скарги щодо рівня надання медичної допомоги. Зокрема, працівники медичної частини не ознайомлюють засуджених з медичною документацією. В медичній частині зафіксована неукомплектованість штату медичного персоналу, унаслідок чого в установі не організоване цілодобове чергування медичних працівників. Стаціонар медичної частини зачиняють о 17:00 годині, як результат засудженим не забезпечена належна медична допомога.

На виробничих ділянках установи порушуються правила охорони праці та техніки безпеки. Засуджені працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання та зору.

За результатом моніторингового візиту до Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ»