Поділитися

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з громадським монітором здійснили моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26 у Дніпропетровській області.

Пiд час візиту було виявлено неналежні умови тримання засуджених та факти порушень кримінально-виконавчого законодавства.

Встановлено, що у грудні 2018 року засуджених одного з відділення соціально-психологічної служби, яке ремонтувалось, було переведено до пекарні. Приміщення визначено як підсобне та не пристосоване для проживання людей. Перебування в таких умовах може бути розцінене як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

За вказаним фактом моніторинговою групою було викликано прокуратуру та поліцію. Дані порушення були зафіксовані та усунуті в ході моніторингового візиту – засуджених переведено до житлових приміщень з належними умовами проживання.

У штрафних приміщеннях та у житловій секції дільниці карантину, діагностики і розподілу недостатньо природного та штучного освітлення, сантехніка застаріла та потребує оновлення, відсутня припливно-витяжна примусова вентиляція.

Також порушено право осіб на приватність: ліжка розташовані впритул одне до одного та у два яруси. Санвузли та душова кімната, а також більшість камер установи потребують ремонту.

Під час відвідання дільниці карантину було виявлено стигматизовану особу, яка проживала понад 30 днів в окремiй кімнатi, де не створено умов для проживання. Відповідно до пояснень представників адміністрації, ця особа має психічне захворювання та не може проживати разом з іншими засудженими.

Мають місце порушення трудових прав. Деякі засуджені залучаються до роботи протягом дня та у нічну зміну, вихідні і святкові дні, не отримують заробітної платні та працюють без трудових договорiв.

Під час спілкування із засудженими надходили скарги на неналежне медичне обслуговування. Цей факт пiдтверджується неукомплектованістю посад медичної частини: начальника частини, а також лікарів стоматолога, психiатра та 3-х фельдшерiв.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення буде направлено до Міністерства юстиції України та акти реагування до прокуратури.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ”
FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ» .