Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та представники громадськості здійснили моніторинговий візит до державної установи «Синельниківська виправна колонія (№94)» на Дніпропетровщині.

Під час моніторингу установи встановлено, що з часу проведення попереднього візиту адміністрацією установи повільно вживались заходи щодо покращення умов тримання засуджених та приведення їх у відповідність до встановлених вимог. Перевіркою виявлено ряд нових порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими.

Зокрема, на контрольно-пропускному пункті між житловою та виробничою зонами установи виявлено заґратоване приміщення для утримання засуджених, обладнане системою відеоспостереження, яке не передбачене правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Зі слів персоналу установи, в  цьому приміщенні проводиться виключно особистий обшук з роздяганням засуджених.

На виробничих ділянках установи порушуються правила охорони праці та техніки безпеки. В цеху з виготовлення полімерної гранули, монітори відзначили перевищення рівня шуму та випарів шкідливих речовин. Засуджені працюють без засобів індивідуального захисту органів слуху та дихання. Система вентиляції та кондиціювання повітря  у цеху відсутня.

Інструктажі засуджених з дотримання техніки безпеки не проводяться. Через руйнування даху та потрапляння атмосферних опадів у приміщення цеху з виготовлення сітки, засудженим доводиться працювати стоячи у воді, ризикуючи отримати ураження струмом.

Порушується технологія приготування їжі для засуджених. Обробка овочів проводиться не в овочевому чеху, а в окремому господарському приміщенні, яке не відповідає санітарним та гігієнічним нормам. Дієтичне харчування для хворих, які перебувають на лікуванні у медичній частині установи, не забезпечується.

Через відсутність лікарів в установі не забезпечено цілодобове чергування медичного персоналу. У медичній частині установи відсутнє життєво необхідне діагностичне обладнання для виявлення інфекційних захворювань, в тому числі на туберкульоз, а наявне не використовується або зберігається у сейфі чергової частини.

В палатах інфекційного блоку, інтенсивної терапії та посиленого медичного нагляду медичної частини установи виявлено двох засуджених без наявності законних підстав та належного оформлення медичної документації. На час візиту палата інфекційного блоку медичної частини перебувала у жахливому санітарно-гігієнічному стані. Утримання в таких умовах монітори розцінили як жорстоке поводження та вказали на негайне усунення порушень.

В установі в повній мірі не забезпечено право засуджених на освіту та здобуття професії. Зокрема, встановлено, що близько половини засуджених, які в 2018 році завершили навчання у Синельниківському навчальному центрі (№ 94), отримали свідоцтва про здобуту професію, що не відповідають встановленому державному зразку. Відомості про ці свідоцтва не були внесені до Єдиної державної електронної бази з питань освіти ЄДЕБО, що ускладнить процес їх працевлаштування після звільнення.

Також в установі обмежений доступ засуджених до самоосвіти. Бібліотека для засуджених перебуває у жалюгідному стані. Через незадовільний стан даху атмосферні опади потрапляють в приміщення бібліотеки. Кількісний та якісний стан книг незадовільний. Натомість, в приміщенні бібліотеки обладнано художню майстерню, де працюють засуджені, з якими не укладено відповідні трудові договори або договори цивільно-правового характеру.

Фактично у всіх перевірених дільницях житлової зони порушуються режимні вимоги. Зокрема, обладнуються лазні, спальні місця, зберігаються заборонені предмети, такі як CD/DVD-програвачі та диски, магнітофони, радіоприймачі, інструменти.

В установі незадовільно проводиться робота з профілактики та попередження самогубств. Внаслідок відсутності належної уваги до цього питання з боку керівництва установи та належної взаємодії між її структурними підрозділами в 2019 році у Синельниківській виправній колонії (№94) сталося 2 самогубства.

Члени моніторингової групи також відзначили низький професійний рівень співробітників установи, які не володіють посадовими обов’язками та користуються застарілою нормативною базою.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення. 

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ»