Поділитися

В рамках реалізації національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Дніпропетровській області спільно із представником громадськості здійснили плановий моніторинговий візит до Державної установи «Кам’янська виправна колонія (№ 34)» та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Під час здійснення візиту члени моніторингової групи відвідали окремі житлові і побутові приміщення установи, ознайомились із документацією та провели вибіркове опитування осіб, які в ній тримаються.

В колонії проводиться робота щодо приведення умов тримання засуджених у відповідність до міжнародних та національних стандартів. Проте мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Учасниками моніторингової групи було відмічено незадовільний емоційний стан утримуваних в установі осіб. В ході конфіденційного спілкування із засудженими встановлено, що адміністрацією установи всупереч вимогам кримінально-виконавчого законодавства застосовуються певні обмеження, зокрема засудженим жінкам забороняється сидіти та лежати на ліжках у вільний час, передбачений розпорядком дня; засудженим дозволяють здійснювати телефонні дзвінки лише один раз на тиждень, а не щоденно; зі слів засуджених та представників адміністрації існує дефіцит ліків, які необхідні для надання медичної допомоги в’язням.

Також було встановлено, що засуджені жінки працюють у холодному підвальному приміщенні без вікон, із засудженими не укладаються строкові трудові договори або договори цивільно-правового характеру і як результат – Головним управлінням Держпраці у Дніпропетровській області у квітні місяці на адміністрацію установи було накладено штраф у розмірі понад 29 мільйонів гривень.

Під час візиту у камерах штрафного приміщення зафіксовано надмірну заґратованість вікон, унаслідок чого в них недостатньо природнього освітлення та постійно увімкнене штучне освітлення. Такого освітлення недостатньо для того, щоб засуджені могли читати без шкоди для зору.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ