Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму моніторингова група у складі співробітників Секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини, регіонального представника Уповноваженого в Кіровоградській області та представника громадськості перевірили стан дотримання прав засуджених чоловіків, які відбувають покарання в Державній установі «Петрівська виправна колонія (№ 49)».

Монітори встановили, що в колонії проводяться ремонтні роботи об’єктів комунально-побутового призначення, але невирішеним є питання рівномірного розміщення засуджених у гуртожитках.

Виявлено проблеми, що можуть зумовити жорстоке чи таке, що принижує гідність людини поводження із засудженими. Особи негативної спрямованості мають можливість впливати на свідомість інших засуджених, нав’язують їм певні традиції, правила, норми та ритуали. Як наслідок, засуджені виявляють ворожість до персоналу та агресивність у поведінці при виконанні заходів внутрішнього розпорядку дня.

Санітарно-гігієнічні заходи у місцях загального користування здійснюються на низькому рівні: у приміщеннях приготування їжі брудно, посуд миється та зберігається неналежним чином. Дезінфекція та контроль за зберіганням засудженими залишків продуктів харчування не здійснюється, що призводить до значного розповсюдження комах, переносників інфекційних захворювань.

Зафіксовано проблеми у сфері медичного забезпечення засуджених. Зокрема, не організовано своєчасне виявлення хворих на туберкульоз: у засуджених із змінами в легенях, за результатами рентгенологічного обстеження, не проводиться збір та аналіз мокроти, їх не ізолюють від інших осіб. Хворих з підозрою на туберкульоз направляють на госпіталізацію в лікувальні заклади вторинного рівня.

Палату медичної частини для інфекційних хворих не облаштовано окремим санітарним вузлом. Під час спілкування з засудженими з’ясовано, що вони недостатньо інформовані про стан свого здоров’я, результати обстежень та подальше етапування в разі необхідності.

Крім того, адміністрація установи ігнорує призначення лікарів щодо дієтичного харчування хворих з патологією шлунково-кишкового тракту. На день візиту не представлена жодна особова медична книжка працівників установи та засуджених, які працюють на кухні.

Під час зустрічі з керівництвом колонії монітори висловили зауваження щодо наявних недоліків та надали практичні рекомендації з їх усунення. Підсумковий звіт у встановленому порядку буде направлено до Міністерства юстиції України.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ