Поділитися

2 червня 2019 року, за ініціативи громадської організації «Україна без тортур» було проведено захід у форматі дискусійного клубу на тему : «Тортури як метод вибиття зізнання або коли та ким виправдовується катування».

Захід підготувала керівник відокремленого підрозділу у Миколаївській області – Світлана Пашкевич.

Учасниками заходу стали громадські активісти,правозахисники, адвокати, юристи, монітори НПМ.

Керівник відокремленого підрозділу ГО «Україна без тортур» у Миколаївській області у спілкуванні з учасниками зазначила: «Тортури і досі залишаються звичним явищем  в правоохоронній системі, з людей і дося вибивають зізнання, не дивлячись на те, що Європейський суд з прав людини виносить десятки рішень, у яких наголошує на відсутності в нашій країні ефективної системи розслідування катувань та не враховуючи, що використання катувань не дозволяє отримати достовірну та надійну інформацію і як метод отримання доказів  є неефективним. Так, людина, яка піддана катуванню, перебуваючи у стресовому стані – скаже те, що від неї хочуть почути, аби не потерпати сильний біль та не відчувати страждання. Однією з головних причин існування катувань є й безкарність правоохоронців за такі дії».

Під час проведення інформаційної сесії учасники обговорили ст.3 «Європейської конвенції з прав людини», що стосується викорінення катування та іншого жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, видів поводження та покарань, які заборонені та є серйозними порушеннями прав людини в Україні, спрямованої на впровадження демократичних змін в суспільстві. Зазначена норма є абсолютною імперативною нормою, ніяких відступів, винятків від положень цієї статті не може бути.

Під час дискусії, присутні моделювали ситуації  засновані на реальних історіях людей, обсудили можливі варіанти недопущення та викорінення такого явища, як катування.  Особливу увагу приділили міжнародній і національній законодавчій базі, яка забороняє тортури.

На прикладі діяльності громадської організації «Україна без тортур», детально розібрано механізми протистояння громадянського суспільства тортурам і жорстокому поводженню з людьми.