Поділитися

Співробітник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Кіровоградській області спільно із представником громадськості у рамках діяльності національного превентивного механізму здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Олександрівський виправний центр (№ 104)» та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Під час моніторингового візиту встановлено – в колонії проводиться робота щодо приведення умов тримання засуджених у відповідність до міжнародних та національних стандартів, але мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

У виправному центрі взагалі відсутнє приміщення відділення карантину, діагностики та розподілу. Новоприбулі одразу потрапляють до загальних камер, що є неприпустимим з точки зору попередження розповсюдження небезпечних інфекційних захворювань. За словами самих засуджених, новоприбулих направляють до центру первинної медико-санітарної допомоги для огляду лікарем, але ця інформація не має документального підтвердження.

Засуджені також повідомили, що при їх супроводі до лікарні, представник адміністрації перебуває з ними під час консультацій, маніпуляцій, а це є грубим порушенням права на приватність та лікарської таємниці.

Моніторингова група відвідала дисциплінарний ізолятор, у якому утримувались особи. Умови перебування у цих приміщеннях не відповідають вимогам щодо достатнього життєвого рівня, а також міжнародним стандартам.

За результатом моніторингового візиту Міністерству юстиції буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ