Поділитися

П редставник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко за участі співробітників регіонального представництва Офісу Омбудсмана та моніторів національного превентивного механізму здійснили позаплановий моніторинговий візит до ДП «Південна виправна колонія №51».

Моніторингова група наголошує на важкій соціально-психологічній атмосфері в установі як серед засуджених так і співробітників колонії.

Під час спілкування засуджені скаржились на системні побори в колонії, погану соціально-виховну роботу, необґрунтовані догани, зневажливе ставлення з боку адміністрації та інше. Внаслідок подій, які відбулись в колонії щодо масової непокори, більшість засуджених засмучені та бояться переведення в інші установи виконання покарань.

Під час візиту з’ясувалося, що засуджені, які перебувають у локальних дільницях недостатньо забезпечені питною (кип’яченою) водою, роздача якої відбувається один раз на день вранці. Зокрема, на 11:50 у бачку з питною водою дільниці №4 було не більше ніж півтора літра води. Засуджені та заарештовані, що перебувають у медичній частині, вживають водопровідну воду просто з-під крану.

Штучне освітлення коридорів та сходів у корпусах локальних дільниць недостатнє, на сходах подекуди відсутнє. 
Також відсутнє освітлення коридору першого поверху медичної частини, у низці приміщень працює лише один світильник з двох. Вищевикладене варто розцінювати як неналежні умови тримання.

Приміщення дисциплінарного ізолятора наразі не використовується внаслідок його пошкодження під час пожежі, що супроводжувала масові заворушення (бунт) в установі 27 травня цього року. Також не використовуються приміщення виробничої зони. Зі слів адміністрації, після відмови засуджених виходити на роботу 22 травня, за ініціативою керівництва установи були розірвані договори із засудженими. Таким чином, наразі, попри бажання засуджених стати до роботи, процес трудової соціалізації не відновлений.

Санітарний стан санвузлів на локальних дільницях та у приміщенні медичної частини незадовільний. Перегородки та двері у туалетах не забезпечують достатнього рівня приватності, а подекуди відсутні. Душові кімнати не облаштовані кабінками. Таким чином, право на приватність та гідне ставлення до утриманих в установі не забезпечено.

Центр охорони здоров’я замісну терапію для наркотично залежних не здійснює. Контроль і терапія для хворих на ВІЛ здійснюється регулярно, медичні картки у наявності, записи у них актуальні. Обладнання медичної частини дозволяє надавати лише первинну медичну допомогу. Попри наявність у ЦОЗ лікарських препаратів, монітори виявили численні скарги засуджених на ненадання їм ліків за медичними показаннями, зокрема, знеболюючих та протизапальних засобів ненаркотичного ряду та інших загальновживаних препаратів. Стоматологічна допомога надається штатним стоматологом два рази на тиждень, втім, за словами засуджених, лікування надається лише хірургічне (видалення зубів).

Під час огляду у приміщенні медичної частини виявлений хворий з травматичною ампутацією правої верхньої кінцівки. Травма отримана ним на виробництві 9 квітня цього року. На теперішній час з рани досі не зняті шви. Засуджений відчуває постійний біль, знеболювальні отримує нерегулярно. Медична допомога йому обмежується перев’язками, що кваліфіковано моніторами як жорстоке поводження.

Ремонт у житлових приміщеннях установи відбувається силами та коштом засуджених, приміщення загального користування не мають ознак бодай косметичного ремонту. Ремонт пошкоджених від пожежі та масових заворушень будівель та приміщень не розпочато.

На інформаційних стендах відсутня інформація про правозахисні організації, контакти Секретаріату Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України та його територіальних підрозділів. Засуджені взагалі не мають інформації про наявність можливості оскаржити дії адміністрації установи чи умови тримання зверненням до Уповноваженого з прав людини.

За результатами моніторингового візиту готується акт реагування.