Поділитися

Під час моніторингового візиту до Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадського монітора встановлено факти порушення прав людей з інвалідністю.

Під час ознайомлення з умовами тримання засуджених виявлено, що в камерах штрафних приміщень, де тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, наявна надмірна заґратованість вікон, унаслідок чого в них недостатньо природнього освітлення та постійно увімкнено штучне. В’язні в камерах не можуть самостійно відкрити кватирку для провітрювання приміщення.

Матраци – зношені та потребують негайної заміни.

В установі мають місце порушення права в’язнів на приватність, зокрема в приміщенні лазні відсутні перегородки. Також порушується право на медичну допомогу та охорону здоров’я. Зокрема, не забезпечується своєчасна госпіталізація хворих на туберкульоз у відповідні заклади охорони здоров’я. У медичних працівників відсутні особові медичні книжки та ліцензія на ведення господарської діяльності з медичної практики. У медичній частині через низьку заробітну плату не укомплектований штат працівників.

За результатами моніторингового візиту Міністерству юстиції України та іншим органам влади буде спрямований звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених і наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

ГО “Україна без тортур” був написаний лист на ім’я Голови спостережної комісії Шевченківського району при виконавчому комітеті Харківської міської ради, в якому ми закликаємо взяти на контроль виконання рекомендацій, що були надані після
моніторингового візиту.  

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ.