Поділитися

3 вересня 2019 р. у рамках реалізації національного превентивного механізму співробітниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснено моніторинговий візит до державної установи «Покровська виправна колонія (№17)».

В установі не виконуються вимоги інфекційного контролю за туберкульозом. Так, встановлено, що пункти збору мокроти розташовані безпосередньо в ізольованих дільницях поряд з місцем для паління. При розподілі засуджених по відділеннях соціально-психологічної служби не завжди враховується їх стан здоров’я, наявність у них бактеріовиділення та профіль резистентності. Зокрема, такі порушення виявлено під час проведення так званих «оперативних переводів» у зв’язку з виникненням конфліктів тощо.

Відсутні медичні препарати для лікування соматичних захворювань та профілактики побічної дії протитуберкульозних препаратів (гепатопротектори, вітаміни та інші). Відділення не забезпечені антисептичними засобами для обробки рук персоналу.

Зі слів декількох засуджених в установі належним чином не проводиться робота з розгляду їх звернень, зокрема, засуджені скаржились моніторам, що їх звернення на неправомірні дії адміністрації установи, які вони кидають у скриньку для звернень, не доходять до адресатів. Самі скриньки для звернень подекуди виготовлені із прозорого матеріалу, що також є негативним фактором, що примушує їх відмовлятись від оскарження неправомірних дій адміністрації установи.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ.