Поділитися

Голова правління ГО «Україна без тортур» Олександр Гатіятуллін 13 вересня 2019 р. виступив на ХІІ ЛГБТІ-конференції України, що проходила в Києві 11-13 вересня 2019 р. В конференції взяли участь понад 150 осіб і були присутні представники понад 10 країн.

У своїй сесії Олександр розповів яким чином можна ефективно захищати ЛГБТІ-осіб у місцях позбавлення волі.

Олександр розповів про маловідомий випадок зґвалтування жінки-трансгендера Вікторії Беркходжаєвої в колонії «Жаугвашти» в Алматинській області, актуалізувавши проблему.

Керівник ГО «Україна без тортур» розповів про найбільш небезпечні місця несвободи для ЛГБТІ-осіб, а також описав існуючу ієрархію в пенітенціарних закладах. ЛГБТІ-осіб в контексті тюремної субкультури визначають як «козлів», «півнів», «ображених».

Наявність субкультури, яка чітко визначає ієрархію є результатом неефективного адміністрування пенітенціарних закладах та є безумовним порушенням права на рівність. На приклад за відсутності ліжка саме «ображений» буде спати на підлозі.

«Також на них неформально покладається обов’язок здійснення “брудної” роботи, у тому числі прибирання туалетів, приміщень, камер, територій тощо. Такі особи не тільки виконують «брудну» роботу, але й надають сексуальні послуги іншим ув’язненим», – зазначив Олександр Гатіятуллін

ЛГБТІ-ув’язнені харчуються, сплять та загалом живуть відірвано від інших. Таким чином нерівність породжена ієрархію знищує соціальні зв’язки і провокує на подальше порушення їхніх прав. 

Наприкінці промови Олександр Гатіятуллін прозповів про НПМ, який працює за моделлю «Омбудсмен+». Та найважливіше, Голова правління ГО «Україна без тортур» розповів про «Аssociation for the prevention of torture», які розробили практичні рекомендації про те, як враховувати сексуальну орієнтацію, гендерну ідентичність і сексуальні характеристики в рамках профілактики тортур.

Тому, ми ГО «Україна без тортур», готові працювати над тим, аби гендерна ідентичність враховувалась при моніторингу пенітенціарних закладах. Але для цього нам потрібно:

  • Адаптувати посібник APT під регіональні реалії;
  • Розробити тренінговий модуль та провести навчання для моніторів НПМ;
  • Пілотувати дослідження з використанням НПМ за цією тематикою.