Поділитися

В рамках реалізації національного превентивного механізму в Херсонській області, була здійснена перевірка трьох виправних колоній: Голопристанської №7, Дар’ївської №10, Херсонської №61 – та Херсонського слідчого ізолятора. Монітори виявили низку правопорушень, деякі з яких мають ознаки системності.

  • Право на медичну допомогу.

Умови. В Голопристанській ВК кабінети для хворих обладнано гратами, через які засуджені отримують медичну допомогу, в тому числі ін’єкції. На питання чому кабінет обладнано гратами, медичний персонал та адміністрація установи відповіли, що це гарантує особисту безпеку працівникам.

В Херсонському СІЗО відбір мокротиння в установі проводиться в будь-якій обраній медичним працівником локації, а не спеціально відведеному місці. Крім того медичні працівники вже рік не проходили обов’язковий медичний огляд, а відсутність індивідуальних засобів захисту наражає їх на особливу небезпеку захворіти в таких умовах.

Туберкульоз. Ба більше в лікарні немає гідних умов лікування хворих на туберкульоз. Відсутність окремого відділення для надання паліативної допомоги хворим призводить до того, що на час їх візиту до лікаря, хворі на туберкульоз тривалий час перебувають в одному приміщенні з тими хто на це не хворіє. Створюється ризикована ситуація поширення туберкульозу повітряно-крапельних шляхом і поширення в установі. До того ж, вивчення документації в’язнів показало, що частина з них, попри встановлений діагноз, протягом 1,5-3 місяців не отримували протитуберкульозного лікування.

В Херсонському СІЗО ув’язнені, які хворі на туберкульоз, вимушені очікувати етапування до Херсонської ВК №61, яка знаходиться за парканом від них, до трьох місяців. Ця затримка загрожує погіршенню їхньому стану. Враховуючи, що в цій установі відсутнє приміщення для хворих на інфекційні захворювання – вони наражають на небезпеку передачі хвороби інших засуджених.

Не надання допомоги. В Дар’ївській ВК п’ятьом засудженим, які раніше пережили фізичне насилля не було надано ні медичної допомоги, ні проведено медичного огляду. Крім того було доведено, що в низці випадків, коли медичні звіти містили інформацію про тілесні ушкодження новоприбулих – про не було донесено до органів прокуратури та підрозділів Національної поліції, як передбачено законодавством.

  • Право на освіту.

В Голопристанській ВК засудженим абсолютно не надано можливості самостійно здобувати освіту, або бути залученими до загальноосвітнього навчального закладу.

  • Право на працю і гідну заробітну плату.

В Голопристанській ВК не врегульовано питання щодо виплат працівникам. Окрім виконання покладених на них завдань, вони працюють в шкідливих умовах праці, здійснюючи охорону, належну ізоляцію, постійний нагляд за засудженими, хворими на туберкульоз та відповідають за їх переміщення на території установи. Крім того засуджені, які працюють санітарами, не отримують зарплату.

В Дар’ївській ВК порушуються правила техніки безпеки: під час зварювальних робіт не використовуються каски, респіратори та спеціальний одяг, а газобалонне обладнання зберігається з порушенням вимог. Крім того немає обліку ведення строкоів трудових договорів.

  • Право на безпечне для життя та здоров’я довкілля.

У дисциплінарному ізоляторі Дар’ївської ВК, санітарні вузли перебувають у неналежному стані, а також не достатньо баків питної води. Через те, що холодильники не працюють, є ризик появи харчових отруєнь та поширення інфекційних захворювань. Крім того наявні перебої з постачанням води і не проводяться достатні заходи дезінфекції.

В Херсонській ВК наявні аварійні приміщення, які потребують реконструкції, серед них арештний дім, дільниця посиленого контролю. Крім того потребує ремонту система комунікацій та гарячий цех їдальні.

  • Право на безоплатну правову допомогу.

В Херсонській ВК довічно ув’язнені не мають доступу до якісної безоплатної правової допомоги.

  • Право на повагу до людської гідності.

В Голопристанській ВК та в Херсонській ВК виявлено металеві клітки для тримання засуджених, не передбачену законодавством.

В Херсонському ВК відсутні психологи.

Висновок.

Згідно з висновками моніторингової роботи, як мінімум шість прав засуджених було порушено. Серед них право на медичні послуги, на освіту, на працю і гідну заробітну плату, на безпечне для життя та здоров’я довкілля, безоплатну правову допомогу та повагу до людської гідності.

Деякі з порушень мають ознаки системності, серед них: не надання якісних медичних послуг, не надання заробітної плати та відсутність безпечного для життя довкілля.