Поділитися

Уже традиційний базовий тренінг для громадських моніторів з моніторингу місць несвободи успішно завершився. В період 1-4 жовтня учасники тренінгу поринули у тему превенції порушення прав людини в місцях несвободи.

ДЕНЬ 1. ЗНАЙОМСТВО. РОЗУМІЄМО ПРАВА ЛЮДИНИ РАЗОМ.

Прибувши до Освітнього дому прав людини, учасники розпочали навчання з концептуалізації та впорядкування їхніх знань стосовно концепції прав людини. Розмова була більш ніж змістовна, адже учасники проходили онлайн навчання з прав людини ще до початку тренінгу. Тому дискусія набула істотно більшої ваги.

«Права людини – це як математика. Їх можна вирахувати, їх можна пояснити» – з таких обнадійливих слів розпочав тренінг для моніторів Сергій Буров. 

Голова Правління ГО «Україна без тортур», актуалізуючи роботу моніторів НПМ, сказав: «Елеонора Рузвельт казала, що права людини починаються зі шкіл, кварталів… Але я би ще додав – з місць несвободи».

На изображении может находиться: 2 человека, люди сидят

Протягом першого дня учасники малювати міста, у яких повинні міститися поняття концепції прав людини: вулиці Рівності, Солідарності, з річками Людської Гідності, якими «шатлували автобуси різних прав і свобод». Таким чином, знання про концепцію прав людини актуалізувались і структурувались.

Крім того, Керівниця відокремленого підрозділу в Полтавській області Віра Яковенко розповіла про стрес та методи боротьби з ним. Адже стрес є невід’ємною складовою моніторингових візитів.

ДЕНЬ 2. ІСТОРІЯ ОМБУДСМЕНА НПМ. ЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ МОНІТОРА.

На тренінг завітала Заступниця Директора Департаменту реалізації НПМ Ірина Савицька, яка розповіла учасникам про історію інституту Омбудсмена, пояснила хто може стати Омбудсменом в Україні та які права він має.

На изображении может находиться: 1 человек, в помещении

Представник Освітнього дому прав людини Сергій Буров та Віра Яковенко прояснили учасникам що є жорстоким та таким, що принижує гідність видів поводження або покарання. Розв’язуючи практичні кейси на прикладах реальних справ, які мали місце в Європейському суді, стало зрозумілим, що навіть незбалансоване харчування, недостача природнього світла в кімнатах або відсутність засобів для відпочинку також підпадають під 3 статтю «Європейської конвенції з прав людини».

На изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят, стол и в помещении

Наступна частина дня була присвячена історії формування Національного превентивного механізму. Один із архітекторів НПМ Юрій Білоусов ретроспективно розповів про історію виникнення НПМ в Україні, а також пояснив учасникам, що місця несвободи ≠ в’язницям. Також, завдяки Юрію учасники тренінгу зрозуміли, що моніторинг – періодична перевірка здійснена за однією методологією заради позитивних змін.

На изображении может находиться: один или несколько человек, стол, обувь и в помещении

Керівник ГО «Україна без тортур» Олександр Гатіятуллін продовжив тему Юрія і описав учасникам яким чином в Україні працює модель «Омбудсмен+», у якій + – це громадськість.


Розповідаючи про етичні принципи монітора, Олександр зауважив: «від вас (моніторів НПМ) багато залежить…на кожному моніторі велика відповідальність. Поведінка однієї людини є показовою для адміністрації та інших про НПМ загалом».

Традиційний вечірній факультатив Віри Яковенко був присвячений методології інтерв’ювання, тонкощів спілкування з людьми, що мають тяжку долю  під час моніторингу місць несвободи.

На изображении может находиться: один или несколько человек, стол и в помещении

ДЕНЬ 3.СТАНДАРТИ НАЛЕЖНОГО ПОВОДЖЕННЯ. ПЕРШИЙ ВІЗИТ.

Третій день був чи не найбільш насиченим. Цей день розпочався із зустрічі з представницею офісу Омбудсмена Іриною Сергієнко. Вона розповіла про стандарти належного поводження, зокрема наголосила на тому, що важливо аби після нашого моніторингу людям не стало гірше. Також, наголосила, що треба звертати увагу на те, з ким ви спілкуєтесь, чи можуть в нього(неї) виникнути після вашого повернення додому проблеми з адміністрацією.

На изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят, гостиная, стол и в помещении
“Проте якщо ви вирішуєте проблему однієї людини – доведіть її до кінця, додала вона, – Воно того варте! Маленькі перемоги – це те чому варто бути монітором”, – резюмувала Ірина.

Однак, найцікавіше відбувалось пізніше. Після обіду Освітній дім прав людини перетворився на місце несвободи – ПНІ (психоневрологічний інтернат). Учасники були розділені на дві групи: підопічних та моніторів. Таким чином був імітований перший пілотний візит до установи, де кожен учасник мав свою місію. Хтось спілкувався з підопічними, хтось робив фото/відео фіксацію, а хтось слідкував за безпекою моніторингової групи.

Головний висновок, зроблений учасниками: плекайте БЕЗПЕКУ і уникайте ХАОСУ.

А на завершення, з учасниками говорив експерт з лікарської справи, який радив учасникам як спілкуватися з медичними працівниками місць несвободи, аби отримати максимум інформації.

На изображении может находиться: 2 человека, люди сидят и в помещении

ДЕНЬ 4. РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ. КООПЕРАЦІЯ. ДЕРЕВО ПАМ’ЯТІ.

Вранці була проведена робота над помилками після вчорашнього імітаційного моніторингово візиту. Перша проба пера завжди не ідеальна. Попри те, що під час гри монітори-стажери припускались помилок, Віра, коментуючи це, сказала: “Ми всі робимо помилки на початку, проте на другий-третій раз буде краще. Для цього у вас є досвідчені товариші, які завжди допоможуть”.

На изображении может находиться: 1 человек, в помещении

Але не помилками єдиними! Віра Яковенко зазначила, що монітори таки виконали поставлену задачу знайти порушення прав людини та докази жорстокого поводження. Крім того, вони відчули як працювати в стресі та як діяти, якщо подібні труднощі трапляться під час реального візиту. Також учасники спробували інтерв’ювати людину в місці несвободи, намагаючись вибрати з розмови якнайбільше корисної інформації.

На изображении может находиться: 1 человек, сидит, экран, ребенок и в помещении

Далі координаторка проектів Центру прав людини Zmina Маргарита Тарасова розповіла про важливість інформаційної політики, а також навчила учасників ставити (і сподіваємось реалізовувати) зухвалі ідеї, ставивши при цьому чіткі цілі. Для того, аби монітори навчились досягати подібних цілей, Маргарита Тарасова провела модуль, у якому команди ставили перед собою зухвалі ідеї – і продумували яких партнерів можна залучити.

На изображении может находиться: 1 человек, гостиная, стол и в помещении
“На зухвалу ідею ніколи не вистачає ресурсів, – зазначила Маргарита, – Саме тому ви потребуєте допомогу інших людей”.

Перед тим як попрощатись, майбутні монітори разом долучились до екологічної акції. Об’єднані одними ідеями, цілями та знаннями – вони посадили сосну біля будівлі Освітнього дому з прав людини. Це дерево стало символом їхнього бажання рости в навичках моніторингу і не зупинятись в досягненні поставлених цілей. Ба більше, кожна голка на хвойному дереві – це монітор. Сподівємося дерево буде рости, і скоро стане лісом.

Дякуємо всім залученим до організації базового тренінгу!
Міжнародний фонд “Відродження”
UNDP Ukraine / ПРООН в Україні
Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав Людини
Освітній дім прав людини в Чернігові / Human Rights House in Chernihiv