Поділитися

14 листопада, на Загальних зборах ГО «Україна без тортур» за підтримки Freedom House Ukraine Керівник Організації Олександр Гатіятуллін спеціально для членів Організації презентував лекцію «На шляху до ефективного захисту ЛГБТІ-осіб позбавлених волі».

На изображении может находиться: 2 человека, в помещении

Зазначмо, що тема є актуальною, оскільки:
⚡️існуюча ієрархія в пенітенціарних закладах – порушує право ЛГБТІ-осіб на рівність, адже вони поміщуються в стигматизовану категорію осіб, so-called «опущені», «скривджені», «петухи»;
⚡️цю ієрархію застосовують як самі в‘язні, так і адміністрація. Наприклад, представники ЛГБТІ-спільноти виконують всю «брудну роботу», їдять за окремим столом, а сплять окремо від інших, іноді навіть на підлозі.

Після презентації члени Організації розділились на 4 команди і запропонували 4 шляхи ефективного захисту ЛГБТІ-осіб позбавлених волі. Запропоновані ідеї були абсорбовані та уніфіковані для подальшої розробки.

На изображении может находиться: в помещении

Далі у 9 регіонах України будуть проведені дискусійні обговорення, на яких місцеві монітори опрацюють контрольний перелік питань,  які запропонувала APT для НПМ-ів, при моніторингу ситуації з ЛГБТІ ув’язненими в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України.

Монітори НПМ з 9 регіонів України наддадуть відповіді на ці питання, що дасть змогу зрозуміти нинішній стан урахування гендерної ідентичності під час моніторингу.   

Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю з Freedom House!