Поділитися

Впродовж 12-13 грудня 2019 р. Старший фахівець з адвокації та комунікації ГО «Україна без тортур» Андрій Богданенко брав участь у круглому столі, який був присвячений інституційним стимулам застосування тортур в регіоні ОБСЄ. Круглий стіл відбувався у Варшаві та був організований  міжнародною організацією Fair Trials спільно з Бюро демократичних інститутів та прав людини при ОБСЄ.

Участь в експертному обговоренні взяли представники громадських організацій Киргизстану, Польщі, Румунії, Туреччини, Грузії, Сербії, Угорщини, Молдови, Росії, Північної Македонії та Великої Британії. В склад української делегації увійшов представник ГО «Україна без тортур» Андрій Богдненко, а також представники таких організацій як Харківський інститут соціальних досліджень, ГО «Форпост», Експертний центр з прав людини, Асоціація УМДПЛ та Східноукраїнський центр громадських ініціатив. У якості міжнародних експертів виступали представники Amnesty International, UN Committee against torture, Open Society Foundation, World Organization against Torture (OMCT).

Впродовж двох днів експерти з 11 країн обговорювали проблему використання кількісних показників ефективності в роботі прокуратури та поліції, процес виключення доказів, що були отримані зі застосуванням тортур. Жваву дискусію викликала проблема катувань та медичного обстеження під час досудового тримання під вартою.

Насамкінець, учасники круглого столу після представлення власного досвіду, розробили рекомендації для країн-членів ОБСЄ. Згодом ці рекомендації будуть уніфіковані в один документ, з яким незабаром можна буде ознайомитись у відкритому доступі.