Поділитися

Співробітник відділу моніторингу медичного забезпечення в об’єктах контролю Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Валерія Батуринська та співробітник відділу регіонального представництва в північних областях Наталія Пономарьова здійснили візит до Житомирської установи виконання покарань № 8 з метою вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та прав утримуваних в умовах надзвичайної ситуації.

Було відвідано камери, в яких ізольовано в’язнів із симптомами ГРВІ. Засуджені не скаржилися на якість надання медичної допомоги. Втім, вказали на порушення їхніх прав на контакти із зовнішнім світом, зокрема, відсутність можливості перегляду телепередач.

Також в установі не дотримуються вимоги карантину осіб, що прибули до установи, чи вибували на проведенні судових засідань. Вони поміщаються до загальних камер та наражають на небезпеку зараження інших в’язнів.

Однак, на випадок масового надходженні осіб з підозрою на COVID-19 медична частина не повністю підготовлена до роботи.Відсутні швидкі тести на SARS-CoV2, на виявлення грипу А і В, а також витратні матеріали з відбору проб для лабораторних досліджень.

Щоденні медичні огляди та опитування в’язнів, в тому числі неповнолітніх та довічно засуджених, щодо стану їх здоров’я, не проводяться.

В установі визначено та обладнано окреме приміщення на 8 ліжко-місць для надання медичної допомоги в’язням з підозрою на коронавірус.

На складі установи наявні 50 тисяч захисних масок. В’язні забезпечуються засобами індивідуального захисту, однак журнали обліку видачі масок та інших засобів захисту засудженим, в тому числі тим, які вибувають з установи, не ведеться. Також медична частина не уклала договір на утилізацію відходів. Збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту не проводиться. Після використання вони потрапляють до загального сміттєзбірника.

Додаткові дезінфектори з числа засуджених не призначені. Дезінфекція в камерах проводиться самими засудженими Відсутні графіки провітрювання приміщень та дезінфекції приміщень.

В кімнаті очікування та прийому посилок (передач) не дотримуються вимоги щодо соціальної дистанції та норми площі на одного відвідувача.

За результатами проведення моніторингового візиту до Міністерства юстиції буде направлено звіт з рекомендаціями щодо покращення стану надання медичної допомоги засудженим жінкам.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”