Поділитися

Представник Уповноваженого з дотримання прав у місцях несвободи Наталія Бородич, головний спеціаліст Відділу моніторингу медичного забезпечення в об’єктах контролю Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Валерія Батуринська та  заступник начальника відділу регіонального представництва Уповноваженого в північних областях Наталія Пономарьова здійснили моніторинговий візит до державної установи «Бучанська виправна колонія (№85) та Бучанської багатопрофільної лікарні № 85 філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України». Метою візиту було вивчення стану забезпечення в установі та медичному закладі заходів із запобігання та поширення серед засуджених та осіб, які утримуються під вартою, коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Під час візиту встановлено, що в медичному закладі Державної кримінально-виконавчої служби України належним чином не вживаються заходи з попередження поширення коронавірусної хвороби. При вході до установи не розміщена інформація щодо необхідності дотримання карантинних заходів.

Зокрема, персонал установи та медичні працівники не дотримуються карантинних вимог, а саме: частково користуються захисними масками та гумовими рукавичками на території установи.

Крім того, багатопрофільна лікарня не підготовлена до роботи на випадок спалаху корона вірусної хвороби COVID-19. Так, в медичному закладі відсутнє окреме приміщення для тимчасової ізоляції осіб  з підозрою/захворюванням на COVID-19 та надання їм медичної допомоги.

Засуджені, які проліковані у лікарні та тимчасово не етапуються до установ, з яких вони були направлені для лікування  утримаються в одній камері-палаті з хворими на пневмонію засудженими.

Також під час візиту з’ясовано, що щоденні температурні скринінги, опитування та медичні огляди пацієнтів, що утримуються в лікарні, не проводяться.

В медичному закладі належним чином не проводяться заходи з дезінфекція приміщень. Обробку приміщень засуджені проводять самостійно. При цьому у жодному з приміщень не було виявлено графіків почасового прибирання та дезінфекції приміщень.

Також не дотримуються рекомендації Міністерства юстиції України щодо прийому, зберігання та видачі засудженим посилок та передач. Зокрема, персонал, який здійснює приймання, догляд та видачу посилок не проводить їх обробку (опромінення) та зберігання в окремому приміщенні упродовж 24 годин. Прийом посилок та передач здійснюється з порушенням вимог щодо дотримання соціальної дистанції.

Під час спілкування з керівництвом багатопрофільної лікарні члени моніторингової групи повідомили про всі виявлення недоліки та порушення. За результатами моніторингового візиту Секретаріатом Уповноваженого з прав людини буде направлено звіт та відповідні акти реагування до органів влади в межах компетенції.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”