Поділитися

В Україні реабілітаційні центри для наркозалежних є місцями примусового утримання, вони не мають сталого механізму реєстрації як заклади, що надають послуги з реабілітації, і там не мають належного медичного обслуговування.

Із початку функціонування Національного превентивного механізму  2020 рік став роком запровадження моніторингу приватних місць несвободи.

Січнева заява представника Уповноваженого ВРУ з питань дотримання прав людини в місцях несвободи дала поштовх для визнання  реабілітаційних центрів об’єктами моніторингу Національного превентивного механізму.

Тому,  у період з лютого по червень 2020 року ГО «Україна без тортур» спільно з Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю за підтримки «100% життя» – Мережа ЛЖВ проводили дослідження, яке оцінило дотримання права на медичну допомогу та здоров’я серед цільової аудиторії у приватних закладах, незалежно від форми власності, які надають послуги з реабілітації.

17 червня команда проєкту на онлайн прес-конференції на базі Укрінформ  «Представлення результатів оцінки доступності клієнтів реабілітаційних центрів до медичних і соціальних послуг»  підвела підсумки дослідження.

«У цивілізованому світі за вживання малих доз наркотиків не саджають у місця позбавлення волі. У нас наркополітика є каральна, людей не лікують, а саджають. А центри для реабілітації наркоспоживачів є ініціативою приватних громадських, релігійних організацій. І доки немає стандартів, на цей ринок заходять непорядні люди і відкривають центри, де наркозалежних утримують силою», – зазначив Костянтин Ключарьов, керівник ГО «Україна без тортур».

«Результати дослідження показали, що є великий ризик недотримання права на здоров’я. До 10% реабілітаційних центрів наші інтерв’юєри не змогли потрапити. Закритість таких центрів дає право говорити, що якщо щось приховують, значить там не все чисто і права людей там порушуються. На вікнах таких закладів є грати. І ми розуміємо, що люди там не отримують відповідні послуги», – наголосив Олег Димарецький, директор Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «Волна».

Проєктний менеджер ГО «Україна без тортур» Андрій Богданенко зазначив на необхідності в стандартизації послуг, які надаються реабілітаційними центрами. Наразі є велика необхідній в інституалізації їхньої діяльність на державному рівні.

Деталі за посиланням