Поділитися

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю здійснено повторний моніторинговий візит до ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор» та Хмельницької міської медичної частини філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінальної виконавчої служби України» з метою перевірки дотримання прав осіб, які утримуються в місцях несвободи.

За результатами візиту встановлено, що в установі незабезпечено належних умов тримання, через відсутність належного фінансування установи. Зокрема Міністерством юстиції України не вжито заходів реагування по приведенню умов тримання ув’язнених та засуджених у відповідністі до вимог чинного законодавства та міжнародних стандартів.

Натомість в установі з травня 2020 року запроваджено проведення експериментального проєкту, щодо надання платної послуги з поліпшеними побутовими умовами триманя особам, узятим під варту. При цьому така послуга може бути надана лише ув’язненим чоловікам, що може свідчити про дискримінаційний характер стосовно інших категорій утримуваних осіб в слідчому ізоляторі, а саме жінок та неповнолітніх.

Встановлено порушення права особи на правову допомогу. Під час проведення конфіденційних бесід 

з утримуваними особами, останні повідомили про ненадання правової допомоги адвокатами з центру надання безоплатної вторинної допомоги.

Крім того, через призупинення етапування на період карантину, порушуються вимоги статті 87 Кримінально виконавчого кодексу України, внаслідок чого особи які, вперше притягнуті до кримінальної відповідальності утримуються з особами, які раніше відбувіали покарання.

Також, в установі виявлено факти ненадання належної медичної допомоги, зокрема через відсутність 

забезпечення стоматологічними матеріалами та матеріалами для проведення пломбування, засудженим та ув’язненим, не проводиться лікування зубів, а лише їх видалення.

Крім того, виявлено порушення прав ув’язнених та засуджених осіб на безоплатну медичну допомогу в закладах охорони здоров’я МОЗ України, зокрема через не проведення необхідних консультацій лікарів-фахівців, таких як ендокринологів, кардіологів, функціональної діагностики та інших, через відсутність 

укладеного договору про оплату консультативних послуг з лікувальними закладами МОЗ України.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт та акти реагування із зазначенням виявлених порушень прав ув’язнених та засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”