Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із регіональним координатором Уповноваженого в Дніпропетровській області та громадським монітором здійснили повторний моніторинговий візит до державної установи «Жовтоводська виправна колонія (№26)» та медичної частини №26 філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Дніпропетровській та Донецькій областях.

Під час візиту було встановлено, що в установі не було усунуто більшість порушень, виявлених за результатами попереднього візиту, який відбувся у березні 2019 року, та наданих рекомендацій.

Знову членами моніторингової групи було виявлено декількох стигматизованих осіб, які проживали в окремих, непристосованих для цього, приміщеннях та не були забезпечені постільною білизною. Персонал установи спочатку визнав, а пізніше намагався приховати факти неналежних умов утримання зазначених осіб.

Моніторами з’ясовано, що через значні борги установи за отримані послуги з водопостачання та водовідведення проводиться відключення води та електроенергії в гуртожитках для засуджених.

Крім того, було виявлено численні порушення в організації харчування засуджених. Так, на більше ніж 660 засуджених в їдальні було в наявності тільки приблизно 80-100 тарілок у вкрай зношеному стані. Нові тарілки є на складі, але не використовуються.

Крамниця для засуджених працює з грубими порушеннями. Так, на прилавках було виявлено тушкованку та рибні консерви з порушеним терміном придатності, який подекуди перевищував один календарний рік. Частина господарчих товарів, зокрема пральний порошок, був зіпсований вологою та непридатний для використання.

Виявлено численні недоліки в організації соціально-виховної роботи. Попри рекомендації щодо збільшення кількості правової літератури, бібліотечний фонд установи був поповнений лише одним примірником Кримінально-виконавчого кодексу України, причому 2013 року видання.

В установі мають місце численні випадки травмування засуджених, що свідчать про можливі конфлікти між засудженими.

В установі не забезпечується право засуджених на працю, яку вони вільно обирають, та її гідну оплату. Значна кількість засуджених повідомили про те, що вони працюють неофіційно та отримують за свою роботу лише цигарки та чай.

Один із засуджених поскаржився, що в установі «налагоджена» практика притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 391 КК України засуджених за вчинення так званої «злісної непокори законним вимогам адміністрації установи виконання покарань або інша протидія адміністрації у законному здійсненні її функцій». З’ясовано, що у всіх трьох випадках, за якими у 2020 році було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, протиправні дії засуджених полягали у відмові мити приміщення камерного типу, до яких їх було переведено за вчинення малозначних порушень.

Медична частина не укомплектована лікарями, що негативно впливає на якість надання медичної допомоги засудженим. Медичне обстеження в’язнів лікарями медичної частини відповідно до фахової спрямованості не проводиться, за винятком лікаря-стоматолога та лікаря-фтизіатра. На момент візиту наявний в медичній частині флюорограф в несправному стані, стоматологічний кабінет не забезпечено необхідними матеріалами та інструментарієм для лікування зубів.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерства юстиції України та інших органів влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”