Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили візит до державної установи «Херсонський слідчий ізолятор» та Херсонської міської медичної частини філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Херсонській області.

З часу проведення попереднього візиту у 2019 році установа зазнала оптимізації шляхом об’єднання із ДУ «Херсонська виправна колонія (№61)» -міжобласної спеціалізованої туберкульозної лікарні. Проте, це не вирішило головної проблеми цієї установи, а саме її перенаповнення. Більшість корпусів СІЗО знаходяться в аварійному стані, визнані непридатними для експлуатації та законсервовані. Внаслідок цього в єдиному з придатних для розміщення в’язнів корпусі СІЗО, розрахованому на утримання 311 засуджених та осіб, узятих під варту, понаднормово утримується більше 100 в’язнів.

Під час огляду приміщень Херсонського СІЗО члени моніторингової групи фактично скрізь фіксували порушення вимог щодо дотримання норми площі на одну особу. Більше ніж у 10 камерах, в тому числі для утримання ув’язнених жінок, ліжка розміщені в три яруси, що нерідко призводить до падіння з висоти та травмування в’язнів. Крім того, таке ущільнення часто призводить до виникнення міжособистісних конфліктів між утримуваними, а також загострення психічних розладів.

Через застарілу систему комунікацій, стіни та стеля багатьох камер вкриті грибком та пліснявою. Попри це, у половині камер вже встановлено бойлери для гарячої води, проведено косметичний ремонт.

Встановлено, що комунальнно-побутові та санітарно-гігієнічні умови потребують приведення у відповідність до вимог нормативно-правових актів Міністерства юстиції України. Так в більшості камер відсутні зливні бачки, наявні таргани та клопи, а матраси на ліжках старі та зношені.

Проте, найгіршу ситуацію члени моніторингової групи зафіксували у карантинних камерах, до яких поміщають новоприбулих в’язнів. Зокрема з’ясовано, що багатьом з них упродовж декількох днів перебування в установі не було видано постільну білизну.

Також було звернуто увагу адміністрації установи на незадовільний стан каналізаційної та електромережі будівлі, в якій розташовано камери карцеру та карантину. Існує брак природнього світла через встановлені додаткові захисні конструкції на вікнах. Більшість із виявлених недоліків не було усунуто з часу проведення попереднього візиту з 2018 року.

Фактично у всіх камерах через відсутність дверцят у санітарних вузлах, порушується право ув’язнених на приватність.

Через відсутність окремого приміщення для фельдшера у лазні та збірному відділенні, огляд в’язнів на наявність у них тілесних ушкоджень проводиться формально. Не сприяє санітарно-епідемічному стану відсутність окремого приміщення перукарні. Також встановлено, що персонал не завжди фіксує у службовій документації застосування до в’язнів спеціальних засобів.

Під час візиту було виявлено недоліки в організації психологічного супроводу в’язнів. Зокрема встановлено, що з одним із в’язнів, який перебуває на профілактичному обліку як особа, схильна до самогубства, упродовж цілого року психологом СІЗО не проводилась та не документувалась будь-яка робота.

В Херсонській міській медичній частині відсутні стаціонар, інфекційного ізолятори для кишкових та повітряно-крапельних інфекцій та окрема палата-ізолятор для тримання осіб з психічними розладами. У зв’язку з чим хворі на соматичні, інфекційні хвороби та особи з психічними розладами отримують медичну допомогу в загальних камерах.

Через проведення другого етапу медичної реформи, виявлено порушення прав ув’язнених та засуджених осіб на безоплатну вторинну медичну допомогу, через відсутність 

укладеного договору про оплату консультативних послуг з лікувальними закладами МОЗ України.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерства юстиції України та інших органів влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Звіт за результатами візиту


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”