Поділитися

4 вересня 2020 року ГО «Україна без тортур» у співпраці з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини був проведений круглий стіл щодо визначення перспектив розвитку національного превентивного механізму в Україні.

Нам з шановними колегами вдалося досягти встановленої мети, а саме визначити шляхи впровадження наявних рекомендацій та розробити наступні кроки розвитку НПМ, серед яких визначною є реалізація пілотного проєкту «Регіональні групи НПМ»,презентація цілей, переваг та ризиків якого відбулася безпосередньо на заході.

Нагадємо, що створенні регіональні групи НПМ (які будуть складатись з моніторів НПМ) будуть здійснювати повторні моніторингові візити на предмет виконання рекомендацій, що були надані під час попереднього візиту.

Також було акцентовано увагу на збереженні якості моніторингових візитів та подальших активних діях після аналізу виявлених проблем; важливості системного підходу до контролю прав людини та перспективах автономних візитів моніторів.

Важливими результатами круглого столу стало з’ясування ризиків, які у сучасних умовах потребують детального планування і вдосконалення, та визначення вектору для подальшої плідної співпраці. Незабаром планується низка засідань робочої групи присвячених реалізації запланованого.


За підтримки МФ “Відродження”.