Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Наталія Бородич спільно з працівником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерією Батуринською здійснили моніторинговий візит до Старобільського слідчого ізолятору та Старобільської міської медичної частини філії ДУ «ЦОЗ ДКВС України» в Харківській та Луганській областях.

Під час візиту встановлено, що переважна більшість зауважень та рекомендацій, які були надані під час попередніх візитів залишилися не виконаними.

Камери установи не забезпечено належним штучним освітленням, вони мають надмірну заґратованість вікон, стіни в більшості камер вкриті грибком. В камерах відчувається брак свіжого повітря незважаючи на відчиненні вікна. Більшість камер потребують поточного ремонту, а електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

Крім того, в деяких камерах санвузли не обладнані дверцятами, а в окремих камерах вони не відгороджені, від загальної площі камери, а ліжка розташовані впритул, що порушує право на приватність.

Усі камери та прогулянкові дворики обладнанні лавами, які виготовлені з вузького металевого профілю, що робить їх незручними у використанні, особливо в осінньо-зимовий період. Крім того, прогулянкові дворики недостатнього перекриті від дощу та снігу, в наслідок чого ув’язнені не можуть займатися фізичними вправа під час прогулянки в негоду, або взагалі відмовляють від неї.

В установі встановлено порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу. Так, під час візиту були виявлені факти ненадання належної стоматологічної допомоги, зокрема через відсутність забезпечення необхідними стоматологічними матеріалами для проведення пломбування, внаслідок чого в’язням, не проводиться лікування зубів, а лише їх видалення.

Через недостатнє фінансування на проведення ремонтних робіт кабінети лікарів та молодшого медичного персоналу перебувають в незадовільному санітарному стані, що створює несприятливі умови праці та надання медичної допомоги.

Наявні рентгенологічний та флюорографічний апарат не справні з березня 2020 року, в результаті чого відсутня можливість проведення обстеження в’язнів. Так, під час візиту було встановлено, що в’язням, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз протягом тривалого часу не було проведено дослідження, що свідчить про неналежне надання медичної допомоги та недотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом в установі.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю ГО “Україна без тортур” із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки Благодійної організації «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”