Поділитися

З 26.10.2020 по 16.11.2020 жовтня 2020 року громадська організація “Україна без тортур” разом із Департаментом з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки МФ “Відродження” та ПРООН організовують базовий навчальний тренінг для громадських моніторів з моніторингу місць несвободи. Навчання відбуватимется у два етапи: онлайн і вживу. Для учасників, які отримають запрошення на тренінг, участь безкоштовна.

Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. 

В Україні реалізація національного превентивного механізму покладена  на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і з 2012 р діє у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами, які беруть участь на громадських засадах.

Метою тренінгу є підготовка нових громадських моніторів для моніторингу місць несвободи.

Учасники: правозахисники, представники громадських організацій, активісти та волонтери, які співпрацюють або зацікавлені у співпраці з правозахисними організаціями та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Базові критерії монітора:

– бути повнолітнім громадянином України;

– мати базову вищу профільну освіту;

– не мати непогашеної судимості;

– не перебувати на державній службі;

– бути готовим підписати декларацію монітора (етичний кодекс монітора) та дотримуватись її положень.

Програма тренінгу включає:

– загальні питання НПМ (історія, місія, завдання, становлення та розвиток НПМ в Україні);

– визначення, особливості, класифікація місць несвободи в Україні;

– мінімальний стандарт належного поводження в місцях несвободи;

– принципи та методи моніторингу місць несвободи;

– вивчення досвіду роботи НПМ зарубіжних країн;

– організація взаємодії з державними органами.

Мова: навчання проводиться українською мовою.

Критерії відбору:

Група кандидатів на навчання формується за результатами конкурсного відбору, який проводить Робоча група з відбору і навчання моніторів для здійснення моніторингових візитів до місць несвободи, що створена рішенням Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини (Протокол № 1 від 15.11.2018 р.) на основі досвіду, мотивації учасників та принципу регіонального балансу з особливим акцентом на кандидатів з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Тернопільської, Чернівецької областей.

За результатами тренінгу Робоча група рекомендуватиме Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини кандидатури з числа учасників тренінгу для затвердження та надання персональних доручень на право здійснення моніторингових візитів до місць несвободи на громадських засадах (на безоплатній основі) в рамках реалізації НПМ. Рішення про затвердження кандидатур буде базуватись на активності учасників під час онлайн навчання. Остаточне рішення щодо затвердження кандидатур та вручення персональних доручень приймає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

ФОРМАТ ПРОВЕДЕННЯ БАЗОВОГО ТРЕНІНГУ У 2020 

Базовий тренінг у 2020 році буде проходити в умовах пандемії COVID-19, тому навчання буде відбуватись у два етапи: онлайн навчання та живе навчання.

Онлайн навчання

1) Кожен учасник повинен пройти онлайн-модуль «Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму».

Звертаємо Вашу увагу, що онлайн-модуль є обов’язковим етапом у Базовому навчанні з підготовки моніторів національного превентивного механізму для всіх претендентів на участь. Учасники, які не пройдуть онлайн навчання, не будуть розглядатись комісією з відбору та навчання моніторів НПМ.

Для проходження навчального модулю з прав людини необхідно зареєструватись на ресурсі: https://ilia.humanrightshouse.org/ 

Онлайн-курс складається з 5-ти лекцій: 

  1. Еволюція та філософія прав людини
  2. Права людини: основні поняття
  3. Каталог прав людини, основні міжнародні документи
  4. Права людини в конституції
  5. Обмеження прав людини: критерії правомірності.

Після реєстрації на ресурсі напишіть листа на: ukraine.without.torture@gmail.com з позначкою «реєстрація ilia» у тілі листа вкажіть електронну адресу, яку ви надали при реєстрації на ресурсі. 

Доступ до курсу буде наданий протягом 24 годин з моменту реєстрації на ресурсі.

2) Для учасників, які пройдуть онлайн-модуль «Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму» буде запропонована низка вебінарів та відеолекцій, які записані експертами з моніторингу місць несвободи та  співробітниками Департаменту з реалізації НПМ.

Живе навчання 

За результатами проходження онлайн частини тренінгу та засіданню Комісії  з відбору і навчання моніторів при Уповноваженому з прав людини, будуть запрошені учасники для проходження оффлайн (face-to-face) тренінгів. 

Живі тренінги заплановані на 12-25 листопада 2020 р., і відбуватимуться на базі PROVOKATOR у Львові, Харкові та за можливістю у Києві. Тренінг триватиме 2 повних дні (1 ніч). Присутність та участь на всіх заняттях – обов’язкова!

Timeline проведення тренінгу у 2020 році

25 жовтня – дедлайн прийому заявок на участь. 

26 жовтня  – 28 жовтня – проходження онлайн частини навчання “Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму”

29 жовтня – перший загальний вебінар, щодо аналізу основних положень “Підготовчого онлайн курс Базового тренінгу”.

30 жовтня – 6 листопада – навчання за вебінарами та  записаними відеолекціями, записаних співробітниками Секретаріату Уповноваженого ВРУ та досвідченими моніторами НПМ, представникам НГО.

6 листопада – засідання Комісії  з відбору і навчання моніторів при Уповноваженому з прав людини для проходження «Основного базового тренінгу».

12-25 листопада проведення Основного базового тренінгу у Харкові і Львові

Як подати заявку?

Для участі у конкурсі необхідно подати АНКЕТУ встановленого зразка за посиланням: https://forms.gle/DtBEvFZTkF9sdcW99та розгорнутого мотиваційного листа, у якому пояснити наміри й причини бути монітором НПМ.

Пріоритетною, але не обов’язковою буде рекомендація діючого монітора та регіонального представника або координатора взаємодії із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в регіоні, області. Надсилайте його на ukraine.without.torture@gmail.com до кінцевої дати конкурсу.

Дедлайн подачі заявок: 25 (подовжено) жовтня 2020 року

Учасники конкурсу будуть поінформовані про результати не пізніше 8години ранку 26 жовтня 2020 року

Організатори залишають за собою право не пояснювати причини відбору та відхилення кандидатур на участь у базовому тренінгу.

За додатковою інформацією звертайтесь:
+38(098) 208-34-06; +38 (067) 011-45-45 або е-mail: ukraine.without.torture@gmail.com

Приєднуйся до команди громадських моніторів!


Базовий тренінг для моніторів НПМ організовується ГО “Україна без тортур” спільно з Офісом Уповноваженого з прав людини та за підтримки МФ “Відродження” та ПРООН.