Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представником громадськості здійснили моніторинговий візит до державної установи «Івано-Франківська установа виконання покарань (№ 12)» та Івано-Франківської міської медичної частини № 12 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях, де вивчали стан дотримання прав узятих під варту та засуджених осіб.

Під час здійснення візиту члени моніторингової групи ознайомились з умовами утримання в’язнів, службовою та медичною документацією, провели вибіркове опитування утримуваних осіб. Члени моніторингової групи відзначили, що більшість наданих рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків під час попереднього візиту у 2019 році виконано.

Попри обмежене фінансування, в установі проведено масштабну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства, зокрема частково проведено ремонти в приміщеннях збірного відділення, прогулянкових двориках, проводяться ремонтні роботи по облаштуванню камер, де утримуються особи.

Проте, під час візиту виявлено порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

В установі запроваджено експериментальний проект щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов особам, узятим під варту. При цьому скористатися одночасно цією послугою чоловіки, жінки та неповнолітні не можуть, оскільки в установі передбачена лише одна платна камера, розрахована на трьох осіб однієї статті. Тоді як, в окремих камерах не дотримується норма жилої площі, яка згідно з національним законодавством повинна бути не менше 2,5 кв. м. на ув’язненого.

Більшість відвіданих камер установи потребують поточного ремонту, не забезпечені належним штучним освітленням. В окремих камерах стіни вологі та вкриті грибком, а санвузли перебувають у неналежному технічному стані.

Під час моніторингового візиту виявлено порушення права в’язнів на приватність. Так, в окремих камерах ліжка розташовані впритул одне до одного, що не забезпечує особистого простору утримуваним.

Надання медичної допомоги в установі здійснюється на неналежному рівні. В штаті медичної частини не передбачено посади лікаря-психіатра, нарколога та гінеколога, не введено в експлуатацію рентгенівський апарат у зв’язку з чим медичне обстеження осіб здійснюється не в повному обсязі.


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю ГО “Україна без тортур” із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки Благодійної організації «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”